/ foto ilustracija: Frontex
16/10/2021 u 11:42 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Западни Балкан рута на "удару" 10.400 илегалних прелазака миграната

Само током септембра је на рути било 112 одсто више илегалних прелазака у односу на септембар 2020. године

Према првим прорачунима Европске агенциjе за граничну и обалску стражу (FRONTEX), број илегалних прелазака граница на вањским границама Европе, у првих девет мјесеци текуће године, порастао је за 68 одсто на 133.900. То је 47 одсто више у односу на 2019. годину прије избијања пандемије КОВИД-19 када је број илегалних прелазака границе износио 91.000. Црна Гора и земље западног Балкана једно су од врло битних и честих одредишта за мигранте, али и рута која је један корак ближе остварењу њиховог циља до којег често покушавају доћи чак и ирзикујући своје животе.

image
foto ilustracija: Frontex

- У септембру је било 23.630 илегалних прелазака границе на главним европским мигрантским рутама, 40 одсто више него 2020. године када су била на снази ​​гранична ограничења повезана са вирусом корона. То је такође повећање од 17 одсто у односу на септембар 2019. Најзначајнији пораст забиљежен је на рутама централног Медитерана и западног Балкана- саопштено је из ФРОНТЕКС-а.

Што се тиче Западног Балкана, у прва три квартала 2021. године било је око 40.200 илегалних граничних прелаза на рути западног Балкана, или 117 одсто више у односу на исти период прошле године. Само током септембра је на рути било 10.400 илегалних прелазака, што је 112 одсто више у односу на септембар 2020.

- Главне националности миграната откривене на овој рути били су држављани Сирије, Авганистана и Марока- наводе из Европске агенциjе за граничну и обалску стражу.

У мају је број илегалних прелазака границе достигао 10.500, више него двоструко у односу на исти мјесец лани.

Малољетници без пратње рањива група

Мали чамци се све више користе за прелазак ријечних граница. Мигранти се, такође, кријумчаре скривени у теретним возилима и теретним возовима, који и даље прелазе границе– саопштили је раније из Еуропола.

Малољетници без пратње су веома рањива група и суочиће се са разним ризицима, укључујући насиље, злоупотребу и експлоатацију дуж рута миграције према Европи и унутар Европе. Еуропол је био свједок повећања пријављених активности кријумчарења миграната, углавном у региону Западног Балкана. Прикривено кријумчарење илегалних миграната у возилима најчешћа је пракса за омогућавање илегалне имиграције на Западни Балкан и у сусједне земље.

Агенција Европске уније за сарадњу у спровођењу закона – Еуропол 17. марта је подржала њемачку савезну полицију, јединицу за криминалистичко истраживање, у разбијању организоване криминалне групе која је кријумчарила мигранте из Турске у Њемачку.

Осумњичени су наводно прошверцовали око 80 миграната, а сваки од њих је за то платио до 12.000 еура. У овој акцији извршен је претрес шест кућа, а ухапшене су три особе. Пронађена су возила, електрична опрема и документација.

– Криминална мрежа наводно је прошверцовала око 80 миграната поријеклом са Блиског истока, углавном из Египта, Сирије и Турске. Осумњичени су камионима и малим комбијима кријумчарили мигранте такозваном балканском рутом, од Турске до Њемачке преко Чешке или Пољске. Користили су пречице као извиђачку превентивну мјеру како би избјегли откривање од стране полиције. Мигранти су им плаћали између 3.500 и 12.000 еура по особи, а често су били и у животној опасности – навели су тада из Еуропола.

image
foto ilustracija: Frontex

Земље широм свијета биле су затвориле вањске границе у настојању да контролишу и зауставе ширење вируса корона. У тим околностима, како су раније указали из Еуропола, криминалци проналазе нове начине злоупотребе илегалних миграната који желе да уђу у европске земље или да путују по Европи, као и жртава у радним или сексуалним искоришћавањима.

Европски центар за кријумчарење миграната објавио је 2019. четврти годишњи извјештај, у којем се наводи да очекују сталну потражњу организоване службе кријумчарења миграната у земљама западног Балкана због појачане граничне контроле, мјере која ће вјероватно бити споро уклоњена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 10:55