/ - FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE
02/12/2021 u 08:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене нафте порасле према 73 долара

На лондонском тржишту цијена барела је након подне била 3,25 долара виша у односу на претходно затварање и износила је 72,48 долара

Цијене нафте порасле су у сриједу на међународним тржиштима према 73 долара, подржане процјенама аналитичара да ће водећи произвођачи након појаве нове варијанте коронавируса одустати од планираног повећања снабдјевања на почетку нове године.

На лондонском тржишту цијена барела је након подне била 3,25 долара виша у односу на претходно затварање и износила је 72,48 долара. У уторак је закључила трговину у минусу 2,87 долара. На америчком тржишту се барелом трговало по 3,01 вишој цијени, од 69,19 долара. У уторак је закључила трговину у минусу 3,77 долара.

Тржишта је узнемирила изјава шефа фармацеутске твртке Модерна да вакцине можда неће бити ефикасна заштита против нове варијанте коронавируса омникрон, која је подстакла забринутост за потражњу за нафтом.

Пажња се преусмјерила на састанак Организације земаља-извозница нафте којима би требало да се придруже и њихови савезници међу независним произвођачима предвођени Русијом.

Неки аналитичари очекују да ће ОПЕЦ+ одгодити планирано повећање понуде за 400 хиљада барела дневно у јануару због потенцијалног удара на потражњу који би могла донијети ограничења путовања уведена како би се спријечило ширење омикрона.

Неколико министара чланица групе ОПЕЦ+ већ је изјавило да нема потребе за промјеном курса. Чак и када би група одлучила наставити поступно повећавати производњу као што је планирала прије појаве омникрона, неке би земље могле имати тешкоћа с пласирањем на тржиште договорене количине барела, напомиње Реутерс.

Истраживање које је агенција провела показало је да је ОПЕЦ у новембру црпио 27,74 милиона барела дневно, за 220 хиљада барела дневно више него у октобру, али мање од договорене 254 хиљаде, предвиђене споразумом за чланице нафтног картела.

Одвојено је ОПЕЦ на својим интернет страницама објавио да је барел референтне корпе нафте његових чланица у уторак коштао 71,01 долара, што значи да је био 3,19 долара јефтинији него дан раније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:28