/ IVAN PETROVIC-IPE
22/12/2021 u 06:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Астра-Зенека и Оксфорд: Раде на вакцини против омикрон соја

Ефикасност вакцина против омикрон соја корона вируса видно је опала, изјавила је јуче директорка Европске агенције за лијекове Емер Кук

Оксфордски универзитет и Астра-Зенека започели су рад на производњи верзије своје вакцине против корона вируса која циља омикрон сој, објавио је "Фајненшел тајмс" (ФТ).

Вођа истраживачког тима у Оксфорду Санди Даглас рекао је за ФТ да су предузети први кораци у производњи модификоване вакцине, у случају да она буде потребна, заједно са њиховим партнерима, компанијом Астра-Зенека.

-Вакцине засноване на аденовирусу, као што је она коју су направили Оксфорд/Астра-Зенека, би у принципу могле да се користе да одговоре на било коју нову варијанту брже него што се раније мислило, додао је Даглас, преноси Ројтерс.

Ефикасност вакцина против омикрон соја корона вируса видно је опала, изјавила је јуче директорка Европске агенције за лијекове (ЕМА) Емер Кук.

-Подаци који су стигли нису дефинитивни, има их веома мало, међутим јасно је да постоји пад ефикасности против омикрон соја - рекла је Кук за "Фајненшл тајмс", преноси Ројтерс.

Према мишљењу стручњака, комплетан циклус вакцинације може да заштити против тешких облика болести, док, према писању листа, прелиминарни докази показују да бустер доза мРНК вакцина може, дјелимично, да повећа ниво антитијела.

Према ријечима директорке ЕМА, одлука да ли је против омикрон соја потребна посебна вакцина биће донијета када се прикупи довољно научних доказа да "постојеће вакцине не дјелују", наводи Ројтерс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 06:37