АУСТРИЈА, ЗАСТАВА / - ФОТО: ВИКИПЕДИЈА
17/03/2022 u 09:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аустрија: Учешће у рату у другој држави води ка губитку држављанства

Министарство истиче да је, одмах након што је сазнало о дјеловању украјинске амбасаде, дипломатско представништво позвало да прекине са регрутовањем добровољаца

Слободарска партија Аустрије (ФПО) упутила је министру спољних питања Александеру Шаленбергу питање колико се аустријских држављана бори у рату у Украјини и како се опходе према регрутовању бораца од стране Амбасаде Украјине у Бечу.

Посланик ФПО Кристијан Хафенекер истиче да је Аустрија неутрална и да свако учешће у рату у некој другој држави води ка губитку аустријског држављанства.

Хафенекер истиче да регрутовање плаћеника не доприноси окончању рата и да због тога од Министарства очекује јасан став који одговара неутралности земље.

 - Стране амбасаде у Аустрији морају да се придржавају аустријског закона. У то спада и забрана регрутовања добровољаца за учешће у једном рату - одговорило је Министарство спољних послова.

Министарство истиче да је, одмах након што је сазнало о дјеловању украјинске амбасаде, дипломатско представништво позвало да прекине са регрутовањем добровољаца.

- Украјинска амбасада је то одмах услишила и објаве обрисала са друштвеним мрежа - подвлачи Министарство.

Један њемачки плаћеник, који се налазио у војном кампу на граници са Пољском, који је недавно бомбардован, рекао је аустријском радију " Ое1 " да је тамо упознао плаћеника из Аустрије.

Он је критиковао стање у украјинској војсци и оцијенио да су шансе за преживљавање страних бораца мале, због великог броја неискусних.

Бивши војник њемачког Бундесвера пренио је да је око 800 до 1.000 страних бораца било у његовој јединици.

Већина припадника те "легије странаца" је, каже, потпуно неискусна.

- Ти војници, који су око 20 година стари, дјелимично и млађи, не знају шта их чека. Пошто је камп уништен речено је да ће наредних дана бити упућени на фронт. Ти људи ће сви погинути. Нико се од њих неће извући - сматра он.

Истовремено је изразио сумњу да је свега 35 особа погинуло у руском нападу на камп, који је коришћен раније за обуку украјинске војске, а сада за стране плаћенике.

 - Тих 35 погинулих су највјероватније цивили и преостали украјински војници. Од страних бораца погинуо је далеко већи број. Једна зграда, директно поред моје легије, погођена је, а у њој је било најмање 100 војника, од којих ниједан није из ње изашао - пренио је он.

Иначе каже да је у Украјину дошао јер сматра да се исплати борити се, али не и да буде жртвован, што се сада чини са страним борцима из цијелог свијета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:57