Владимир Билчик / - РТЦГ
05/08/2021 u 22:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Билчик: Србија да престане да велича ратне злочинце

Он је позвао представнике власти „који су посвец́ени европском путу Србије да раде на помирењу, правди и суочавању са трагедијама из прошлости“

Извјестилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик је поводом вијести да је хашки осуђеник Владимир Лазаревић проглашен за почасног грађанина једне од општина у Нишу, рекао да његов посљедњи извјештај о напретку Србије ка чланству у ЕУ позива на признавање и спровођење пресуда за ратне злочине и престанак величања ратних злочинаца.

Билчик је рекао за Радио Слободна Европа (РСЕ) да је у свом извјештају, који је у марту усвојио Европски парламент, „јасно навео да су помирење и регионална сарадња кључни за будуц́е чланство Србије у Европској унији“.

-Европски парламент охрабрује Србију да на свим нивоима настави напоре усмјерене на помирење и јачање добросусједских односа, укључујуц́и и питања везана за помирење из прошлости Југославије- рекао је Билчик.

Он је позвао представнике власти „који су посвец́ени европском путу Србије да раде на помирењу, правди и суочавању са трагедијама из прошлости“.

Хашком осуђенику Владимиру Лазаревићу 9. августа требало би да буде уручено највеће признање нишке општине Пантелеј, након што су одборници одлучили да га прогласе за почасног грађанина.

Одборници су једногласно прихватили предлог нишког Градског вијећа, гдје је на власти Српска напредна странка предсједника Србије Александра Вучића.

Предсједница општине Пантелеј Наташа Станковић изјавила је за РСЕ да је Лазаревићу звање почасног грађанина додијељено јер је „цио живот посветио одбрани боја заставе Србије“.

-То је један човјек који је скроман, поштен, частан, који је неизмерно одан породици, завичају и отаџбини, који је храбар и пожртвован војсковођа- рекла је Станковић.

Некадашњи командант Приштинског корпуса Војске Југославије Владимир Лазаревић осуђен је пред Хашким трибуналом на 14 година затвора због ратних злочина над албанским цивилима на Косову.

Хагу се добровољно предао у фебруару 2005, а Трибунал га је 2009. прогласио кривим по командној одговорности за помагање и подржавање злочина против човјечности, који су обухватали депортације и присилно премјештање албанских цивила са Косова.

Казна од 15 година затвора му је 2014. смањена на 14 година. На слободу је пуштен годину дана касније пошто је одслужио двије трећине казне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:51