Borelj / FOTO: EPA
22/10/2024 u 07:41 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Borelj i Evropska komisija pohvalili rezultate izbora i referenduma u Moldaviji

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Evropske unije Žozep Borelj i Evropska komisija pozdravili su rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora u Moldaviji, kao i ustavnog referenduma o nastavku puta te bivše sovjetske republike ka članstvu u Evropskoj uniji.

U saopštenju diplomatske službe EU (EEAS) se konstatuje da su „Rusija i njeni proksiji aktivno nastojali da podriju demokratski i izborni proces u Moldaviji.“

- Bez obzira na to, pohvaljujemo moldavske vlasti na uspješnom organizovanju izbora i ustavnog referenduma - dodaje se u saopštenju.

Fon der Lajen: Moldavija pokazuje da želi evropsku budućnost


Takođe se ističe da su „prema preliminarnim nalazima i zaključcima međunarodne misije za nadgledanje izbora pri OEBS-ovoj kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), oba glasačka procesa bila dobro organizovana“, i da su „kandidati imali slobodne kampanje u okruženju opterećenom bojaznima zbog nedozvoljenog stranog miješanja i aktivnih dezinformacionih nastojanja“.

Borelj i Evropska komisija pozdravili su naročito rezultate ustavnog referenduma na kojem je, kako je navedeno, „moldavski narod izrazio želju da svoju budućnost veže za Evropsku uniju“.

Kako se dodaje, „Evropska unija će pomno pratiti dešavanja tokom druge runde predsjedničkih izbora 3. novembra i uoči parlamentarnih izbora 2025. godine“.

- Posvećeni smo nastavku podrške demokratskom razvoju Moldavije, reformama i ekonomskom rastu, kao i jačanju otpornosti Moldavije, naročito na njenom putu ka Evropskoj uniji. Evropska unija i Moldavija dijele zajedničku budućnost“, piše u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 07:42