/ - РТРС
25/12/2021 u 10:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Британске компаниjе након брегзита отежано тргуjу с ЕУ

У октобру jе Велика Британиjа била jедина земља из групе седам водећих чиjи се извоз робе ниjе опоравио на просjечни ниво из 2018. године

Британским компаниjама jе током ове године било отежано да тргуjу с ЕУ по условима трговинског споразума о брегзиту коjи jе склопљен с блоком.

Британске економске коморе (BCC) саопштиле су да jе 45 одсто компаниjа анкетираних у октобру сматрало да jе врло или релативно отежано трговати робом с ЕУ у односу на 30 одсто у jануару, када jе на снагу ступио Споразум о трговини и сарадњи (ТЦА), преноси Capital.ba.

За британска предузећа коjа извозе та броjка jе била 60 одсто.

"Ти подаци засигурно илустрираjу да проблеми с ТЦА-ом ниjесу пролазни, већ више структурални недостаци коjи ће, иако се могу поправити, а ако им се не посвети, довести до дуготраjне штете нашим увозним и извозним секторима", рекао jе директор BCC-a Shevaun Haviland.

Удио предузећа коjа приjављуjу потешкоће у трговању услугама с ЕУ-ом такође се повећао с 14 на 23 одсто.

Резултати истраживања поклапаjу се са службеним подацима коjи показуjу да су се британски извозници тешко носили с међународним стандардима откако jе пета свjетска економиjа напустила ЕУ.

У октобру jе Велика Британиjа била jедина земља из групе седам водећих чиjи се извоз робе ниjе опоравио на просjечни ниво из 2018. године.

Поборници брегзита сматраjу да ће Британиjа, дугорочно гледано, моћи боље да искористи тржишта коjа брже расту него кад jе била чланица. Многи економисти су скептични да ће то надокнадити изгубљену трговину с блоком.

Испитивање jе спроведено на око хиљаду компаниjа у периоду од 7. до 31. октобра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:32