Dva Napoleonova pištolja na aukciji, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
08/07/2024 u 14:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dva Napoleonova pištolja prodata za 1,69 miliona eura

Dva vrijedna pištolja koja su pripadala Napoleonu I do njegove prve abdikacije 1814. godine, klasifikovana kao francusko „nacionalno blago“, prodata su na aukciji za 1,69 miliona eura, zajedno sa svim dodatnim troškovima, objavila je u nedelju aukcijska kuća Osenat.

Pištolji su se prodavali u drvenoj kutiji sa intarzijama od oraha, abanovine i zelenog somota izvezenog zlatnim koncem i drugim ukrasima. Oružje je izrađeno od zlata i srebra i ima profil cara.

Ekspert Žan Pjer Osenat je prije aukcije procijenio da bi dragocjeno oružje moglo da se proda za između 1,2 i 1,5 miliona eura.

Aukcijske kuće Osenat i Rossini, organizatori aukcije u Fontenblou, nisu objavili informacije o kupcu, ali smatraju da je prodaja bila veoma uspješna.

- Ova kulturna dobra su od izuzetnog značaja za nacionalnu baštinu kao istorijski artefakti i moraju biti kategorisana kao nacionalno blago - ocijenila je Savjetodavna komisija za nacionalno blago prije aukcije i založila se za zabranu izdavanja izvoznih sertifikata za vrijedne predmete.

Komisija je objavila da „smatra pištolje nacionalnim blagom“, što je zvanično izjavila u priloženom nalogu kojim se odbija njihov izvozni sertifikat. Odluka je u subotu objavljena u Službenom glasniku.

- Bez obzira na njegovu vrijednost i starost, kulturno dobro ocijenjeno kao nacionalno blago može samo privremeno da napusti Francusku sa obaveznim vraćanjem“ u zemlju, navodi se na sajtu ministarstva kulture.

Francuska država ima pravo preče kupovine, ali ako se odrekne prava na sticanje predmeta koji je ocijenjen kao nacionalno blago, objekat u tom slučaju može napustiti nacionalnu teritoriju.

Napoleon I je „posebno naručio pištolje od oružara Luja Marina Gosea koji je tada radio u fabrici u Versaju“. Istoričari ih povezuju sa Napoleonovim pokušajem samoubistva u Fontenblou u noći 13. aprila 1814. godine, u vrijeme njegove prve abdikacije.

- U pokušaju samoubistva sprečio ga je njegov štitonoša Kolenkur (Armand Ogustin Luis, markiz od Kolenkura i vojvoda od Vićence) koji je uklonio barut. Ali Napoleon je tada uzeo otrov, ali ga je povratio, što mu je spasilo život - rekao je Osenat.

- Imperator je tada Kolenkuru poklonio dva pištolja u znak zahvalnosti i sjećanja na njegovu lojalnost u tim mračnim danima. Od tada su u vlasništvu njegovih naslednika koji su sada odlučili da ih prodaju - rekao je stručnjak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 07:47