Vakcinacija protiv Korone / VAKCINACIJA PROTIV KORONE - LAZAR RUZIC
19/10/2021 u 22:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ефикаснија од АстраЗенеке: Стиже вакцина Валнева

Инвеститори су позитивно реаговали на најаве компаније Валнева, због чега су њене акције порасле за 36 одсто

Француска биохтенолошка компанија Валнева објавила је да је су резултати треће фазе испитивања вакцине које су произвели позитивни, преноси Политико.

На основу испитивања у Великој Британији на 4.012 учесника, Валнева је саопштила да је њена вакцина стимулисала стварање 40 одсто више заштитних антитијела у поређењу са Астра Зенеком.

Вакцина Валнева такође је спријечила инфекције коронавирусом сличном брзином као и Астра Зенека, а није било озбиљних случајева у обје групе, саопштила је компанија.

Главни љекар Хуан Карлос Харамиљо рекао је новинарима на брифингу да Валнева претендује да се њене вакцине користе у Великој Британији, Европи, Сјеверној Америци, али и у остатку свијета, преноси Политико.

 - Мислим да ова вакцина има велику улогу, чак и у земљама где су програми вакцинације добро напредовали - додао је главни истраживач Адам Фин.

Ова компанија је у августу започела поступак британским Регулаторни телом за љекове и здравствене производе и планира да финализује подношење захтјева у новембру. Очекује се да ће добити прво одобрење до краја године. Одлука Европске агенције за љекове (ЕМА) очекује се почетком следеће године.

У почетку, вакцина Велнева користиће за особе старости од 18 до 55 година. Компанија предвиђа да ће се старосна група корисника проширити и за старије и за млађе.

Инвеститори су позитивно реаговали на најаве компаније Валнева, због чега су њене акције порасле за 36 одсто.

Горко-слатка пилула

Иако је то позитивна вијест за француску компанију, која је одабрала Велику Британију за клинички развој и производњу, Валнева се суочава са недостатком купаца. Британија је прошлог мјесеца раскинула уговор о куповини 190 милиона доза, првих 60 милиона се очекивало у првом крварталу 2022. године.

Вакцинација

Велика Британија је тврдила да је Валнева кршила своје обавезе према уговору у снабдјевању што је компанија оштро негирала. Портпарол Министарства здравља и социјалне заштите рекао је у понедјељак у изјави послатој мејлом да су „спремили најновије податке о привременим клиничким испитивањима“, али није одговорио на то да ли је уговор још увијек може да се спаси.

У међувремену је компанија разговарала са Европском комисијом, али није закључила споразум због проблема са распоредом испорука.

Харамиљо је рекао да не може да коментарише британски уговор, али је рекао да су разговори са ЕУ у току.

Велика предност Валнева вакцине

Валневина вакцина је једина вакцина у клиничком развоју у Европи заснована на цијелом инактивираном вирусу – традиционалном облику вакцине у односу на мРНА. Слична технологија се користи у кинеским вакцинама Синофарм и Синовак, преноси Политико.

У погледу безбједности, Валнева је саопштила да учесници који су примили вакцину су пријавили „знатно мање“ нежељених ефеката у поређењу са АстраЗенеком.

Осим тога, анализа показује да је вакцина изазвала стварање широког спректра Т-ћелија, које заједно са антитијелима штите од коронавируса за које се сматра да су повезане са дуготрајним имунитетом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:57