- Evropska unija 
01/05/2024 u 18:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU slavi 20 godina od prijema deset zemalja u članstvo

Deset zemalja obilježava 20 godina od ulaska u Evropsku uniju, kada je, prema riječima predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, "istorijsko proširenje donijelo nove mogućnosti i veći prosperitet za građane širom Unije".

Uniji su se 1. maja 2004. pridružile Češka, Slovačka, Mađarska, Litvanija, Letonija, Estonija, Slovenija, Kipar i Malta. „Evropska unija je 2004. postala veća, i time bolja“ napisala je Fon der Lajen danas na mreži X.

Ona je rekla da se 10 zemalja pridružilo uniji sa obećanjem demokratije, prosperiteta i bezbjednosti, „obećanjem koje je održano i mnogo više od toga“.

- Posle 20 godina proširenje je načinilo Evropu mnogo jaču, u zemlji i svijetu - napisala je Fon der Lajen.

U objavi Evropskog savjeta na mreži Iks (X) piše da je da je „širenjem sfere mira, demokratije i prosperiteta EU učinla da su Evropljani bezbjedniji“.

Borelj: Zapadni Balkan ima mogućnost da svoju budućnost veže za EU

- Da gradimo na ovom procesu i uključimo u našu Uniju sve one koji imaju aspiracije ka boljoj budućnosti i dijele naše zajedničke evropske vrijednosti - napisao je Evrpski savjet.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg je na mreži X napisao da „kamen međaš“, kada je  zemalja ušlo u EU, prije 20 godina, označava jačanje mira, bezbjednosti i prosperiteta u EU.

- Nastavimo da pišemo zajedno ovu uspješnu priču -napisao je Šalenberg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 05:50