/ - ФОТО: UNSPLASH
01/01/2022 u 10:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еуро слави 20. рођендан

Новчанице и кованице еура први пут су се 1. jануара 2002. године нашле у физичком облику у џеповима око 300 милиона становника земаља европског монетарног блока, коjи jе тада чинило 12 држава

Еуро, прва нова валута коjа jе у 21. виjеку уведена у оптицаj, слави данас 20. рођендан, од када jе у физичком облику пуштена у промет.

Новчанице и кованице еура први пут су се 1. jануара 2002. године нашле у физичком облику у џеповима око 300 милиона становника земаља европског монетарног блока, коjи jе тада чинило 12 држава.

Тог дана, у историjу су отишле националне валуте 12 чланица еурозоне - њемачка марка, француски франак, италиjанска лира, аустриjски шилинг, шпанска пезета, грчка драхма и друге, преноси Тањуг.

Током година, броj чланица европског монетарног блока се проширио на садашњих 19, па су се тако и Естонци опростили од домаће новчане jединице естонске круне, Литванци од литаса, Словенци од толара.

Име еуро jе званично прихваћено 16. децембра 1995. у Мадриду.

Еуро jе уведен у свjетско финансиjско тржиште као рачуноводствена валута 1. jануара 1999, замиjенивши дотадашњу Европску обрачунску jединицу (ЕЦУ), а три године касниjе су физичке новчанице и кованице еура постале стварни новац у новчаницима Европљана.

image
- ФОТО: UNSPLASH

Европљани су нову новчану jединицу прихватили с пуно оптимизма. Међутим, криза државног дуга еурозоне из 2011. године довела jе у питање опстанак еура, при чему су се хедж фондови чак отворено кладили на колапс jединствене валуте.

Упркос дужничкоj кризи, коjа jе у неким земљама еурозоне траjала све до 2018. године, европска валута jе опстала, а спремност водећих европских економиjа, приjе свега Њемачке и Француске, да се снажниjе крене путем веће финансиjске интеграциjе монетарног блока, укључуjући заjедничко задуживање, значи да jе еуро достигао зрелост и да има сигурну будућност.

Хрватска и Бугарска припремаjу се да уведу еуро и званично постану чланице еурозоне наредне, односно 2024. године респективно, што би било прво проширење монетарног блока послиjе 2015. године, када jе у чланство примљена Литваниjа.

Поводом 20. годишњице од увођења еура, Француска ће данас пустити у оптицаj нову кованицу од два еура.

Раниjе jе наjављено да ће новчанице еура до 2024. године добити потпуно нов изглед, односно да ће бити редизаjниране.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 20:50