/ - FOTO: GUARDIACIVIL.ES
06/05/2022 u 15:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУРОПОЛ: У Европи се годишње прода кокаин у вриједности од најмање 10,5 милијарди еура

Према другим процјенама, вриједност илегалног тржишта кокаина је чак 12,8 милијарди, а криминалне организације са Западног Балкана

У Европи се годишње прода кокаин у вриједности од најмање 10,5 милијарди еура, а како је на данашњој конференцији ЕУРОПОЛ-а саопштено, то је најнижа процена.

(ВИДЕО) ЕУРОПОЛ: Кокаин најчешће коришћена дрога у ЕУ, а метамфетамин на свијету

- Према другим процјенама, вриједност илегалног тржишта кокаина је чак 12,8 милијарди, а криминалне организације са Западног Балкана, такозвани балкански картели, су највећи појединачни увозници и дистрибутери те врсте дроге у Европи- каже се у извјештају Еуропола, пише Нова С.

У поседњих 10 година су криминалне организације са Балкана постале „главни играч“ на тржишту кокаина у Европској унији. Они су били мета неколико великих полицијских акција које су довеле до великих заплена.

Балкански картели су успјели оно што раније нико није. Док су раније велепродаја и улична продаја кокаина биле раздвојене, криминалци са ових простора су успјели да их споје и тако остваре још већи профит. У извјештају Еуропола се посебно помиње недавно разбијена криминална група коју су чинили особе са албанског говорног подручја, а међу ухапшенима је био и један од браће Османи, који се већ дуго доводе у везу са шверцом наркотика, ријеч је о Башкиму Османију који је ухапшен у Хрватској.

Ова група је радила као и остали балкански картели, софистицирани системом и криптованим телефонима, само што нису знали да су њихови разговори прислушкивани. Они су успјели да остваре директни контакт са произвођачима кокаина и тако постану конкурентнији на тржишту. Робу су из лука транспортовали возлима која су имала посебну преграду, а новац су прали на, такозвани, кинески начин.

Други нарко клан са Балкана, који се нашао на мети Еуропола, сачињавали су држављани Србије, Црне Горе, Хрватске и Словеније. Они су, такође, имали софистицирану технику и користили су криптоване телефоне, а дјеловали су у најмање осам европских земаља.

Ова група је организовала транспорт од Латинске Америке до Шпаније, а приликом њиховог хапшења заплијењено је више од 1,25 тона кокаина. Ова група је занимљива јер осим трговине кокаином, бавили су се производњом и продајом марихуане, као и крађом луксузних возила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 09:06