/ - FOTO EUROPOL
16/10/2023 u 14:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EUROPOL: Uhapšeno 38 osoba u akciji protiv poljoprivredne radne eksploatacije

Osim što rade na crno, a time i van zakonskog okvira koji ih štiti, radnici se često suočavaju i sa užasnim stambenim i sanitarnim uslovima.

Između 13. i 21. septembra 2023., Europol i Evropska agencija za rad podržali su koordinisane akcije širom Evrope protiv trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije u poljoprivrednom sektoru. Operaciju je vodila Francuska i uključivala je širok spektar organa za sprovođenje zakona, uključujući policiju, imigracionu i graničnu stražu, inspekciju rada i porezne vlasti iz 17 zemalja. U operativnim aktivnostima na terenu učestvovalo je 6.847 službenika državnih organa.

Rezultati kacije: 38 hapšenja, identifikovana su 43 osumnjičena trgovca ljudima, pokrenuto 20 novih krivičnih istraga, utvrđeno je 1.583 radnika koji su bili izloženi eksploataciji i povredama na radu (uključujući 353 identifikovana kao moguće žrtve trgovine ljudima), utvrđeno je 687 poslodavaca koji su počinili prekršaje, pokrenuto 156 novih inspekcija od strane organa rada,identifikovano je 29 falsifikovanih dokumenata, provjereno 27.653 osoba, 3.148 provjerenih lokacija, provjeren 17.231 dokument, provjerena 3.04 vozila.

- Iza cifara koje su prijavili organi za sprovođenje zakona i radna tijela koja učestvuju, stoji jednak broj osoba pogođenih ovom nemilosrdnom eksploatacijom. Radnici u poljoprivrednom sektoru, posebno oni na niskokvalifikovanim i neformalnim pozicijama, suočavaju se sa značajnim rizikom od eksploatacije, koji je još veći za one koji rade na sezonskim poslovima. Istražitelji širom Evrope potvrdili su slične modi operandi u vezi sa trgovinom ljudima i radnom eksploatacijom u poljoprivredi. Oni se kreću od kršenja zakona o minimalnim plaćama ili radnom vremenu, neusklađenosti između isplata i stvarnog radnog vremena zaposlenih, do zapošljavanja maloljetnika i praksi kao što je dužničko ropstvo ili uskraćivanje identiteta ili putnih isprava- navode iz Europola.

 Zvaničnici su provjerili hiljade dokumenata kao što su boravišne dozvole, jer su one često krivotvorene ili zloupotrebljene metodom sličnosti. Osim što rade na crno, a time i van zakonskog okvira koji ih štiti, radnici se često suočavaju i sa užasnim stambenim i sanitarnim uslovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:43