/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
23/12/2022 u 10:35 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evropa: Banke očekuju rast tražnje za kreditima

Kreditni standardi su, dodaju, pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posljedica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa.

Prema najnovijem istraživanju bankarskog kreditiranja sa fokusom na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu (CESEE) Evropske investicione banke (EIB), povećane potrebe preduzeća za likvidnošću i veća tražnja stanovništva za stambenim kreditima doveli su do rasta kreditnih zahtjeva u ovom regionu, prenosi Danas.rs.

Banke, kako je navedeno u saopštenju, očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest mjeseci rasti, iako umjerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti. 

- Očekuje se pad segmenata fiksnih investicija i stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite. Banke očekuju da će se uslovi kreditiranja koje su spremne da obezbijede svojim klijentima u narednih šest mjeseci znatno pogoršati - ocijenjeno je u analizi EIB.

 Kreditni standardi su, dodaju, pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posljedica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa. 

- Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude. S druge strane, kreditni kvalitet je u proteklih šest mjeseci znatno unaprijeđen. Međutim, imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest mjeseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita - kazali su iz EIB.

Glavna ekonomistkinja EIB Debora Revoltela rekla je da "uprkos nepovoljnim ekonomskim očekivanjima, banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi ponovo izvještavaju o solidnom pristupu finansiranju zahvaljujući stalnim poboljšanjima u finansiranju depozitima stanovništva i privrede".

- U kontekstu pogoršanja globalnih uslova, banke predviđaju pooštrene uslove kreditiranja i pripremaju se za potencijalni rast problematičnih kredita - dodala je ona.

Dugoročne strategije prekograničnih bankarskih grupa ukazuju na njihove pozitivne namjere u pogledu poslovanja u regionu.

- Više od polovine namjerava da zadrži sadašnji obim poslovanja, dok gotovo trećina planira da se selektivno širi. Međutim, 10 odsto bankarskih grupa (u poređenju sa nula u prethodnom talasu istraživanja) signalizira namjeru da selektivno smanji obim poslovanja u regionu. Bez obzira na neizvjesnosti i rastuće rizike, većina međunarodnih bankarskih grupa i dalje je uvjerena u potencijal regiona - navedeno je u saopštenju.

Potpredsjednica EIB Liljana Pavlova dodala je da su istraživanja poput ovih koja prate kretanja u bankarskom sektoru ključna za razumijevanje budućih privrednih kretanja i finansijskih uslova u Evropi.

- Ovaj pregled ekonomskog okruženja regiona CESEE omogućiće nam da obezbijedimo neophodna finansijska sredstva kako bismo na odgovarajući način odgovorili na potrebe stanovništva i preduzeća - navela je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 17:48