/ фото: Лазар Ружић
23/09/2021 u 20:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска агенција за љекове у октобру одлучује о трећој дози вакцина

Шеф стратегије за вакцине EMA-e Marco Cavaleri је казао да се показало да заштита против КОВИД-19 опада у мјесецима након прве вакцине

Европска агенција за љекове почетком октобра ће донијети одлуку да ли ће одобрити трећу дозу вакцине произвођача Pfizer/BioNTech за све особе старије од 16 година. Како преноси МИНА, Одлука о додатним дозама Pfizer и Moderna вакцина за старије и ризичне особе биће донесена у исто вријеме.

Шеф стратегије за вакцине EMA-e Marco Cavaleri је казао да се показало да заштита против КОВИД-19 опада у мјесецима након прве вакцине.

- Доступни подаци показују да имунитет против КОВИД-19 опада током времена након почетне вакцинације, а заштита од инфекција и симптоматских болести опада у различитим дијеловима свијета- рекао је Cavaleri.

Као резултат тога, EMA сада разматра пријаву Pfizera за употребу треће дозе вакцине најмање шест мјесеци након друге дозе код особа старијих од 16 година. Како је рекао Cavaleri исход пријаве се очекује почетком октобра осим "ако не буду потребе додатне информације”.

Стручњаци ЕМА су навели да “докази постају све јаснији” да постоји потреба за додатном дозом убрзо након прве код особа са ослабљеним имунолошким системом који лоше реагују на прву дозу.

У Европској унији су одобрене вакцине Pfizera/BioNTecha, Moderne и AstraZenece које се дају у двије дозе, као и вакцине Јohnson Јohnson која се даје у једној дози.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 05:44