Viktor Orban / LAZAR RUZIC
13/01/2024 u 15:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropski parlamentarci traže da se Orbanu oduzme pravo glasa

U pismu se tvrdi da je taj potez neophodan za zaštitu vrednosti Evropske unije

Više od 100 članova Evropskog parlamenta potpisalo je pismo u se traži da se mađarskom predsjedniku Viktoru Orbanu oduzme pravo glasa u Evropskoj uniji prilikom odlučivanja. 

U pismu se tvrdi da je taj potez neophodan za zaštitu vrednosti Evropske unije.

Neki poslanici Evropske unije pozvali su države članice da kazne mađarskog lidera Viktora Orbana tako što će se približiti oduzimanju njegovog prava glasa.

Najmanje 120 od 705 poslanika Evropskog parlamenta potpisalo je u petak pismo upućeno predsjednici parlamenta Roberti Metsoli u kojem se poziva na veći pritisak na Budimpeštu, prenosi Al Jazeera.

- Mađarska je više puta kritikovana zbog erozije vladavine prava, a posebno nakon akcija Mađarske da poremeti donošenje odluka država članica u decembarskom EUCO, vjerujemo da je došlo vrijeme da Evropski parlament preduzme akciju - pisalo je u pismu.

Evropski savjet (EUCO) je kolegijalno tijelo koje definiše opšti politički pravac i prioritete EU. Orban je u decembru blokirao reviziju budžeta bloka koja je uključivala dodjelu Ukrajini 50 milijardi eura (55 milijardi dolara) nove finansijske pomoći do 2027.

U pismu se poziva na pokretanje procesa koji bi mogao rezultirati „suspendovanjem određenih članskih prava Mađarske, uključujući pravo glasa u Vijeću“.

Prošlomjesečni samit EU završio je još jednu godinu žestokih sukoba između bloka i Budimpešte oko nezavisnosti mađarskih sudova, korupcije i slobode manjina, nevladinih organizacija i obrazovanja.

- Pismo pokazuje jasnu spremnost u Parlamentu da pokrene član 7.2 UEU - rekao je autor pisma finski član Evropskog parlamenta (EP) Petri Sarvama, govoreći o sljedećem koraku u disciplinskim koracima za zemlje koje ne poštuju vladavina prava.

- Ali iznad svega, to naglašava hitnost rešavanja postupaka Viktora Orbana - rekao je Sarvama, koji je iz Evropske narodne partije (EPP) desnog centra, najznačajnije frakcije u trenutnom evropskom zakonodavstvu.

Balaž Hidvegi, mađarski poslanik u Evropskom parlamentu, odbacio je pismo i nazvao ga još jednim „napadom“ mađarskih kritičara.

- Naši protivnici, koji već godinama blate Mađarsku lažima i pokušavaju da nam otežaju život u Briselu... pokrenuli su još jedan napad - istakao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:00