/ foto youtube Michal Børud
28/11/2021 u 19:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фиала именован за премијера Чешке

Иако су представници пет чешких опозиционих партија потписали споразум о формирању власти још 8. новембра, низ околности довео је у питање именовање нове владе

Након вишеседмичне правне драме коју је проузроковало здравствено стање чешког предсједника Милоша Земана, Петр Фиала коначно је именован за премијера ове државе.

Предсједник Грађанско-демократске странке замијениће на премијерској функцији дугогодишњег премијера Андреја Бабиша, а поред кадрова ОДС-а нову власт у Чешкој требали би чинити и представници неколико опозиционих партија укључујући либерале ТОП 09, Демохршћанску унију КДУ-ЧСЛ, Чешку пиратску странку, те странку СТАН,преноси портал РТЦГ.

Иако су представници пет чешких опозиционих партија потписали споразум о формирању власти још 8. новембра, низ околности довео је у питање именовање нове владе. Разлог за то прије свега "лежи" у здравственом стању предсједника Чешке Милоша Земана који је требао још почетком новембра именовати Фиалу новим премијером. Међутим, именовање је пролонгирано због Земанове болести и због чињенице да се налазио у болници 46 дана.

Упркос лошем стању, процијењено је како ће Земан именовати Фиалу 26. новембра. Ипак, неколико сати након отпуштања из болнице, Земан је тестиран на коронавирус који се показао позитивним, због чега је именовање Фиале поновно пролонгирано.

Након вишеседмичне блокаде, Фиала је данас напокон именован за новог премијера и то на неуобичајеној церемонији током које је између Фиале и предсједника који се због стања налази у инвалидским колицима, те је уз то и позитиван на коронавирус налазила пластична баријера. Након именовања Фиале на премијерску функцију, Земан ће од понедјељка започети серију састанака с кандидатима за министре које према Уставу такође треба одобрити.

Ипак, чешки медији наводе како се Земан не слаже с именовањем једног од кандидата што би могло проузроковати одређене проблеме при формирању власти. Према распореду функција, странка ОДС би у новој влади требала добити шест позиција, КДУ-ЧСЛ три позиције, либерали ТОП 09 двије министарске функције, а СТАН четири министарска мјеста. На крају, Чешка пиратска странка требала би добити три министарске позиције, од чега би једна требала бити и позиција министра вањских послова на коју би требао доћи Јан Липавски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:31