/ - EK
23/10/2024 u 22:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fon der Lajen odbila da komentariše sporazum između Italije i Albanije

Visoka zvaničnica Evropske unije danas je odbila da komentariše sporazum između Rima i Tirane o procesuiranju migranata u centrima postavljenim u toj maloj zemlji zapadnog Balkana, rekavši samo da se to pomno prati.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je da EU “od samog početka veoma pažljivo prati razvoj u vezi sa ovim sporazumom”.

Prema sporazumu koji su prošlog novembra potpisali italijanska premijerka Đorđa Meloni i njen albanski kolega Edi Rama, do 3.000 migranata koje svakog mjeseca uhapsi italijanska obalska straža u međunarodnim vodama biće smješteno u Albaniji, gdje će im biti procesuirani zahtjevi za azil.

Italija je pristala da prima one migrante kojima je odobren azil, dok će se oni čiji zahtjevi budu odbijeni suočiti sa deportacijom direktno iz Albanije.

Prvi migranti poslati u Albaniju vraćeni u Italiju

Prvih 12 migranata smještenih prošle nedjelje u albanskim centrima vraćeno je u Italiju tri dana kasnije, nakon odluke rimskih sudija, koje su odbile njihov pritvor, uz obrazloženje da njihove zemlje porijekla (Bangladeš i Egipat) nijesu dovoljno bezbjedne da bi se mogla sprovesti deportacija.

Prema novom dekretu, vlada je skratila listu zemalja koje se po zakonu smatraju “bezbjednim”, što znači da Rim može deportovati one migrante koji nijesu dobili azil po brzoj proceduri.

Sudska presuda bila je kamen spoticanja za petogodišnji sporazum između Italije i Albanije.

Meloni je snažno insistirala na sporazumu, braneći ga kao novi “model” za rješavanje ilegalne migracije.

U pismu liderima EU prošlog decembra, mjesec dana nakon što je sporazum potpisan u Rimu, fon der Lajen je pohvalila “važne inicijative” o ograničavanju migracije nekih od 27 zemalja članica EU, uključujući “operativni aranžman između Italije i Albanije”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 22:29