Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
30/07/2024 u 12:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Francuska priznala suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom

Francuska je priznala suverenitet Maroka nad spornom Zapadnom Saharom, promijenivši decenijama staru poziciju i uključivši se na listu zemalja koje podržavaju Maroko jer mirovni proces uz posredovanje Ujedinjenih nacija do sada nije dao rješenje.

U pismu kralju Muhamedu VI, francuski predsjednik Emanuel Makron nazvao je plan autonomije koji je Maroko predložio 2007. godine „jedinom osnovom“ za rješavanje sukoba.

„Sadašnjost i budućnost Zapadne Sahare spadaju u okvir marokanskog suvereniteta. Francuska namjerava da djeluje dosljedno sa ovom pozicijom i na nacionalnom i na međunarodnom nivou“ napisao je Makron u pismu objavljenom danas.

Francusko napuštanje istorijske pozicije velika je pobjeda Maroka i prati trend iz Sjedinjenih Država, Izraela, Španije i nekoliko afričkih zemalja sa kojima Maroko želi da produbi trgovinske veze.

Marokanski zvaničnici su istakli ulogu Francuske kao stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koji nadgleda mirovnu misiju koja decenijama posreduje između Maroka i fronta Polisario koji za sebe tvrdi da je jedini predstavnik Saharavi naroda koji živi u Zapadnoj Sahari, od odlaska španskih kolonizatora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 15:12