/ - FOTO: ZAPLIJENJENA DROGA, KOLAŽ PORTAL DAN
16/03/2023 u 10:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Globalna proizvodnja kokaina dostigla rekord: Balkanski i meksički karteli najbliži zalihama

Kolumbija još uvijek dominira rutama krijumčarenja iako su se putevi prema Evropi razvili

Posljednji izvještaj UN-a o drogama pokazao je da je globalna proizvodnja kokaina dostigla rekordne nakon što se globalna potražnja oporavila nakon epidemije koronavirusa. Meksičke i balkanske kriminalne grupe približile su se centrima proizvodnje kako bi dobile pristup zalihama.

Ko je balkanskom narkokartelu ukrao 200 kg kokaina iz skladišta u Zagrebu?

Uzgoj kokaina je porastao za 35 posto između 2021. i 2022. godine, a nalazi pokazuju da su se u zapadnoj i centralnoj Africi pojavila nova središta za trgovinu ljudima.

Kabinet za droge i kriminal UN-a je takođe saopštio da trgovci ljudima sve češće koriste međunarodne poštanske usluge kako bi drogu dopremili do potrošača.

Ko je balkanskom narkokartelu ukrao 200 kg kokaina iz skladišta u Zagrebu?

Evropa i Sjeverna Amerika su najveća tržišta za kokain, a slijede ih Južna i Srednja Amerika te Karibi, prenosi Avaz.

Dok se u izvještaju navodi da su tržišta u Africi i Aziji "još uvijek ograničena", Gada Veli (Ghada Waly) iz UN-a kaže da je potencijal za širenje tržišta tamo opasna stvarnost. Takođe, izvještaj pokazuje i da je povećanje proizvodnje rezultat ekspanzije u uzgoju grma koke, kao i poboljšanja u pretvaranju koke u kokain u prahu.

Podaci o zapljenama ukazuju na to da je uloga Afrike, posebno zapadne i centralne Afrike, kao tranzitne zone za kokain na putu do tržišta u Evropi znatno porasla od 2019. Ukupna količina zaplijenjena u Africi i broj velikih zapljena dosegnuli rekordne nivoe tokom 2021. godine.

(FOTO) Za pet godina palo 40 tona droge: Crnogorski klanovi u švercu izgubili milijarde eura

Izbijanje koronavirusa je takoreći poremetilo tržište droga, jer su međunarodna putovanja bila ograničena, a potražnja za kokainom je pala jer su noćni klubovi i barovi zatvoreni tokom pandemije.

Kako se navodi u izvještaju UN-a, najnoviji podaci pokazuju da je ovaj pad imao mali uticaj na dugoročne trendove. Globalna ponuda kokaina je na rekordnom nivou.

Kolumbija još uvijek dominira rutama krijumčarenja iako su se putevi prema Evropi razvili. Potrošnja u Australiji dosegla je vrhunac sredinom 2020., pala je za 50 posto sljedeće godine i "umjereno" porasla u posljednjih nekoliko mjeseci 2021. godine.

Upotreba "crack" kokaina je u uzlaznom trendu u nekoliko zapadnoevropskih zemalja uključujući Veliku Britaniju, Belgiju, Francusku i Španiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 16:19