/ - FOTO: ZAPLIJENJENA DROGA, KOLAž PORTAL DAN
03/11/2022 u 13:04 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Za pet godina palo 40 tona droge: Crnogorski klanovi u švercu izgubili milijarde eura

Zbog količine tovara koji mogu da prime, povezanosti pomorskim putem sa drugim zemljama i teškog ulaženja u trag svim akterima narko-biznisa, šverceri droge se najčešće odlučuju za krijumčarenje preko brodova

Na prekookeanskim brodovima tokom proteklih pet godina zaplijenjeno je oko 40 tona droge ukupne vrijednost više milijardi dolara. U tom švercu narkotika među optuženima su i državljani Crne Gore.

За црногорско нарко-тржиште кокаин чистоће више од 90 одсто: Од 35.000 - 40.000 еура по килограму

Transnacionalno krijumčarenje kokaina već dugi niz godina predstavlja dominantnu kriminalnu aktivnost kojom se bavi najveći broj organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore. Kokain,koji je namijenjen tržištu Crne Gore karakteriše izrazito visok stepen čistoće, koji se u najvećem broju obrađenih slučajeva kreće preko 90%.

(ФОТО) Балканским лукама "плови" кокаин међу бананама: Нова запљена од 11 килограма

image
- - FOTO: AUSTRALIJSKA FEDERALNA POLICIJA

Brod-"osnovno" prevozno sredtvo

Zbog količine tovara koji mogu da prime, povezanosti pomorskim putem sa drugim zemljama i teškog ulaženja u trag svim akterima narko-biznisa, šverceri droge se  najčešće odlučuju za krijumčarenje veće količine narkotika preko brodova. 

TUŽILAŠTVO SAD-a: Gogić može pobjeći za Crnu Goru, kokain utovarali brodskim dizalicama

image
- FOTO:TVITER, UPRAVA POLICIJE

Šta je zajedničko ovim zaplijenama

Ono što je zajedničko ovim pokušajima švercovanja jeste da je droga tovarena na teretnim brodovima. Osobe koje su imale zadatak da sakriju narkotike, uglavnom su za to birale kontejnere za tovar ili skrivena mjesta u utrobi broda. Agenti i inspektori su pažljivo pratili kretanje sumnjivih brodova i svaki njihov izlazak i ulazak u luke. Sve se odvijalo pod posebnom mjerom nadzora. Osumnjičeni Crnogorci u ovim akcijama su uglavnom iz primorskih gradova ( Kotor, Herceg Novi, Budva, Bar). Ima i onih koji sus a sjevera naše zemlje.

Рута кокаина из Латинске Америке: Аларм у лукама Албаније и Црне Горе

image
- ZAPLIJENJENA DROGA/ - IMAGEM: POLÍCIA JUDICIÁRIA DE CABO VERDE/DIVULGAÇÃO

Kolumbija dobavljač, Evropa potrošač ?

Prema navodima istraga koje se vode protiv šverca narkotika, jedan od glavnih dobavljača narkomafija drogom je Kolumbija. Tu se ubraja i Turska. Kokain koji je visoke čistoće, koji proizvode kolumbijski karteli, u Zemljama Zapadne Evrope prodaje se u većim količinama po visokoj cijeni. Visok kvalitet kokaina dozvoljava da se njegova količina poveća dva, pa čak i do tri puta miješanjem sa drugim supstancama, što dovodi do još veće zarade tokom ulične prodaje.

Luka Bar sve važnija u međunarodnom švercu droge i cigareta

image
- HOMELAND SECURITY INVESTIGATIONS (HSI)

Neke od većih zaplijena za koje su osumnjičeni državljani CG:

-U aprilu ove godine Policija Kabo Verda (ostrvske države u centru Atlanskog okeana) saopštila je da je zbog šverca kokaina  uhapšeno pet Brazilaca i dva državljana Crne Gore, javlja Macaubusiness.  Kako navodi pomenuti sajt, sudska policija  iz Kabo Verdea zaplijenila je 5.668 kilograma kokaina u ribarskom brodu koji je iz Brazila.

(ВИДЕО) Пало 5,6 тона кокаина: Ухапшени црногорски држављани, дрогу крили у товару рибе

-U maju ove godine kapetan broda (51) koji je državljanin Crne Gore  suočava se sa prijetnjom doživotne robije  nakon što je optužen za zavjeru za šverc 320 kg kokaina preko Zapadne Australije, pišu tamošnji mediji i portal News.au. Navodno se, kako pišu mediji, radi o kapetanu iz Kotora.

(ФОТО) АУСТРАЛИЈА - Шверц 320 килограма кокаина: Капетану из Котора пријети доживотна робија

MSC Carlotta, MSC Desiree, MSC Gayane

Federalni agenti su 27. februara 2019. zaplijenili otprilike 1.437 kilograma kokaina izlučenog na brodu MSC Carlotta u luci New York i New Jersey. Agenti su se ukrcali na brod i izvršili pretres zajedničkih prostora, prostorija za posadu, radnih prostora i skladišta za teret. Agenti su takođe intervjuisali članove posade. Tokom pregleda kontejnera, agenti su pronašli otprilike 60 velikih svežnjeva koji su sadržavali bijelu praškastu supstancu skrivenu u kontejneru.

Svaki paket je sadržavao dva velika paketa, svaki umotan u nekoliko slojeva plastike i gume. Svaki paket je sadržavao nekoliko cigli bijele praškaste tvari. Laboratorijsko ispitivanje je potvrdilo da je supstanca kokain. Agenti su takođe pronašli lažni pečat kontejnera.

Federalni agenti su 18. marta 2019. zaplijenili oko 537 kilograma kokaina izlučenog na brodu MSC Desiree u luci Philadelphia. Agenti su se ukrcali na brod i izvršili pretres zajedničkih prostora, prostorija za posadu, radnih prostora i skladišta za teret.  Nekoliko sumnjivih kontejnera na brodu je istovareno i pregledano. Agenti su primijetili da se u jednom posebno sumnjivom kontejneru nalazilo 13 crnih torbi na legitimnom teretu.

Nakon pozitivnog psećeg upozorenja za narkotike u kontejneru, agenti su skenirali, a zatim prevezli kontejner van lokacije radi dalje inspekcije. Pretresom su pronađene kokainske cigle u vrećama za prtljag. Agenti su takođe pronašli lažni pečat kontejnera i par rezača vijaka iz kontejnera.

Agenti su 19. juna 2019. zaplijenili oko 17.956 kilograma kokaina izlučenog na brodu MSC Gayane u luci Philadelphia. Agenti su se ukrcali na brod i izvršili pretres zajedničkih prostora, prostorija za posadu, radnih prostora i skladišta za teret. Tokom inspekcije MSC Gayane, agenti su uočili anomalije na nekoliko sigurnosnih pečata kontejnera. Nakon otvaranja sumnjivih kontejnera, agenti su u sedam kontejnera uočili bale i vreće koje su u skladu sa švercom narkotika.

Ti kontejneri su istovareni, pregledani i pronađeno je 17.956 kilograma kokaina. Pronađena je i crna plastična vrećica u kojoj je bilo oko 48.000 dolara u evrima i američkoj valuti. Nekoliko članova posade uhapšeno je i procesuirano u istočnom okrugu Pennsylvanije zbog prekršaja u distribuciji narkotika.

-Zbog krijumčarenja oko 1,2 tone kokaina, u Sjevernoj Makedoniji 20. februara uhapšen je takođe crnogorski državljanin. Prema saopštenjima policije ova pošiljka je krenula iz Luke Bar. Sve ovo nadzirale su bezbjednosne službe naše zemlje, u saradnji sa državama koje su bile ucrtane kao ruta švercerima.

image
- FOTO: UPRAVA POLICIJE CRNE GORE

-U Filadelfiji 2019., na brodu „MSC Gajan“,  otkrivena je pošiljka od 16 tona kokaina čija vrijednost prelazi milijardu dolara. Za povezanost sa ovim švercom od strane Federalne policije osumnjičena su četiri Crnogorca.

-Skoro mjesec nakon toga, policija u Čileu zaplijenila je više od 100 kilograma kokaina na brodu na kojem se nalazilo pet crnogorskih pomoraca.

-Zaplijena od dvije tone hašiša i privođenje 11 crnogorskih državljana, rezultat je policijske akcije koja se odigrala 2018. godine u Italiji. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:16