/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
21/04/2022 u 16:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грчка поново подиже минималну зараду

Влада Грчке је у јануару подигла бруто минималну плату око два одсто, на 663 еура, што значи да ће с новим повећањем минимална зарада порасти укупно 9,7 одсто

Грчка ће од 1. маја подићи минималну зараду други пут у овој години, најавио је премијер Кyриакос Митсотакис, упозоривши да инфлација тешко погађа приходе домаћинстава.

- Јачање инфлације широм свијета погађа грађане с ниским приходима. Од 1. маја минимална плата ће порасти 50 еура мјесечно, на 713 еура мјесечно- рекао је Митсотакис у телевизијском наступу.

Влада Грчке је у јануару подигла бруто минималну плату око два одсто, на 663 еура, што значи да ће с новим повећањем минимална зарада порасти укупно 9,7 одсто. Инфлација је у Грчкој у марту порасла на 8,9 одсто, највиши ниво у 27 година, подстакнута вртоглавим растом трошкова енергије који притискају примања домаћинстава.

Цијене природног гаса порасле су на годишњем нивоу 68,3 одсто, а електричне енергије 79,3 одсто. Хиљаде људи изашле су почетком мјесеца на улице Атине како би протестовали против продубљивања кризе коју доноси раст цијена.

Мандат садашње Владе завршава се наредне године. Митсотакис је признао да су плате у Грчкој ниске.

- Ране десетогодишње финансијске кризе још нијесу залијечиле, а актуални раст цијена широм свијета погађа, прије свега, оне с ниским примањима и незапослене. Моја одлука фокусирана је на њих- рекао је Митсотакис.

Влада је од прошле године потрошила око четири милијарде еура на субвенционисање рачуна за струју и гас домаћинстава, компанија и пољопривредника

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:25