ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - NABEEL SYED SAOBRAćAJ
14/09/2024 u 19:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hag: Ekološki aktivisti blokirali auto-put

Ekološki aktivisti blokirali su u subotu autoput A12 u sklopu jednog od najnovijih protesta, organizovanih protiv državnih subvencija za fosilna goriva. Uz slabi nadzor policije, koja je u štrajku, oko podneva je oko 500 aktivista prodefilovalo auto-putem koji vodi prema središtu Haga i sjedištu holandske vlade.

Uz pratnju bubnjeva demonstranti su uzvikivali „Okeani se dižu, a i mi“. Isticali su transparente na kojima je pisalo: „Akcija odmah“ i „Stop subvencijama za fosilna goriva“.

Neki od demonstranata sa sobom su donijeli i stolice za kampovanje i postavili šatore da bi pokazali da planiraju da tu prespavaju.

U Beogradu protest zbog najave otvaranja rudnika litijuma

Prošle je godine je u vladinom saopštenju procijenjeno da fabrike dobijaju više od 39 milijardi eura subvencija za fosilna goriva, uglavnom u obliku poreznih olakšica.

Grupa koja već godinama djeluje pod nazivom Extinction Rebellion (ER) obećala je da će nastaviti s protestima sve dok vlada ne ukine subvencije.

Više od desetak protesta koje je dosad organizovala grupa održalo se tokom prošle godine na istoj lokaciji, na autoputu A12.

Ranije su vlasti nasilno odande odnosile demonstrante, nakon nekoliko sati, i privodile one koji su se oglušivali o naredbe da se raziđu.

No s obzirom da je većina policajaca u subotu u štrajku zbog spora u vezi sa penzijama, nije jasno koliko će trajati protest.

Grad Hag je saopštio da je zabranjeno blokirati auto-put i da demonstranti treba da se premjeste na obližnje polje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 19:47