Građani protiv otvaranja rudnika litijuma / screenshot N1 TV
10/08/2024 u 20:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Beogradu protest zbog najave otvaranja rudnika litijuma

Protest zbog najave otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra od strane rudarske kompanije "Rio Tinto" počeo je nešto poslije 19 sati na Terazijama u Beogradu, u organizaciji ekoloških udruženja iz Srbije. Građani će se sa Terazija uputiti ka Gazeli.

Građani ističu da se večeras nisu okupili politički, već isključivo zbog litijuma, odnosno, iz ekoloških razloga i za dobrobit njihove djece.

Okupljeni nose transparente "Stop Rio Tinto", "Ne rudniku, eksploataciji, iseljenju", "Rio Tinto marš iz Srbije" i skandiraju "Nećete kopati", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ekološka udruženja protest organizuju na dan isteka roka od 40 dana, koja su postavila Vladi Srbije za usvajanje Zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Aktivista "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović pozvao je građane da krenu ka Gazeli odakle će krenuti u dvije kolone. 

Na početku će, rekao je, biti aktivisti iz ekoloških udruženja. Oni će u nastavku predvoditi ove proteste. 

On je zamolio sve da brinu o svojoj bezbjednosti i da je cilj da se večeras brani Srbija. 

- Juče, kada sam krenuo pozdravio sam se sa djecom, ženom i majkom i rekao vratiću se, ili ovako ili onako i neću vas iznevjeriti. Iako imamo pritiske od ove vlasti već pet godina, a posljednjih 50 dana nam crtaju metu na čelu, i to sami vrh ove vlasti na čelu sa predsjednikom, premijerom, predsjednicom Narodne skupštine Anom Brnabić i cijelom Vladom koji reklamiraju projekat Jadar na svojim Instagram profilima, a nas običan narod nazivaju izdajnicima - rekao je Kokanović na početku svog govora.

Profesorka Hemijskog fakulteta Dragana Đorđević podsjetila je građane da je njihova rudna renta najniža, da je radna snaga jeftina, mala briga o životnoj sredini, te da je to razlog zašto kompanije hoće da otvaraju rudnike kod njih - jer će im profit biti visok.

- Nauka je već rekla da je najpogubniji način eksploatacije litijuma iz rudnika, jer se danas litijum eksploatiše na više načina. Najviše ga ima u Južnoj Americi, ima ga mnogo Australija, ima ga Amerika, ali eksploatacija litijuma danas se obavlja u pustinjama i nenaseljenim predjelima planete. Kod nas bi ovo bio prvi jedinstveni rudnik u naseljenom mjestu, u plodnom mjestu, vodnom mjestu, živom mjestu. Pokušavaju da nas zavaraju da je rudnik podzemni, da je dubok i da to nije problem za životnu sredinu. To nije tačno - naglasila je profesorka. 

Kako danas da vjerujemo žestokoj kampanji za iskopavanje litijuma, kada ta ista vlast optužuje i vrijeđa sve one koji su saglasni sa njenim interesima, bila je glumica Svetlana Ceca Bojković

- Zar se tako voli narod, zar se tako voli Srbija... Ili možda neka Srbija bez naroda - u budućnosti. Izgleda da se od nas krije sa smo žrtvovani kao neka prljava deponija. To nećemo dozvoliti. Zato smo ovdje danas da dignemo svoj glas. Ne pristajemo na to i branimo svoj opstanak u svojoj zemlji - poručila je ona.

Ovo je poslednji u nizu od 50 okupljanja građana započetih krajem juna u Srbiji, povodom najava otvaranja rudnika litijuma u dolini rijeke Jadar, na zapadu zemlje.

O protestima su se oglasili brojni državni zvaničnici, koji su se složili sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem u ocjeni da je osnovni cilj današnjeg protesta rušenje vlasti na ulici.

Vučić je više puta pozitivno govorio o projektu Jadar i navodio da bi rudnik litijuma kompanije Rio Tinto trebalo da počne da radi 2026. godine, "ukoliko se obezbijede garancije da neće biti ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi".

Sa druge strane, ekološki aktivisti i dio stručne javnosti ukazali su na nesagledive posljedice po životnu sredinu.

Ustavni sud je 11. jula poništio odluku Vlade Srbije koja je 2022. godine stopirala projekat Jadar.

Protest je otvorila moderatorka, glumica Jelena Stupljanin, a organizatori su najavili da će na protestu govoriti predsjednik udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović, Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), naučna savjetnica beogradskog Instituta za hemiju Dragana Đorđević i glumica Svetlana Bojković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 07:12