Poplave u Poljskoj / EPA-EFE - MACIEJ KULCZYNSKI
15/09/2024 u 20:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Haos u Poljskoj ne prestaje: Još jedna brana u opasnosti, stanovnicima na jugozapadu stigao apel za evakuaciju

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da će njegova vlada proglasiti stanje prirodne katastrofe dok se bori sa razornim poplavama.

- Nakon konsultacija sa nadležnim ministrima i službama, naredio sam pripremu uredbe Savjeta ministara o uvođenju stanja prirodne katastrofe - napisao je Tusk na Ks.

Stanje prirodne katastrofe daje vladi veću kontrolu za obuzdavanje i suočavanje sa posledicama katastrofe, što može uključivati ograničavanje određenih sloboda i prava.

Lokalne vlasti na jugozapadu Poljske hitno su apelovale na stanovnike da evakuišu svoje domove jer poplavne vode prijete da probiju još jednu branu.

(VIDEO) Dramatično u Evropi: Pukla brana u Poljskoj, Morava zbrisala grad u Češkoj za 10 minuta

U video snimku objavljenom na svojoj Fejsbuk stranici, gradonačelnik Prudnika u pokrajini Opole, Gžegož Zavislak, glavni vatrogasni šef i lokalni zvaničnik Prudnika, apelovao je na stanovnike sela Moszczanka, Łak Prudnicka i djelova grada Prudnika (21.237 stanovnika) da se odmah evakuišu.

- Apel je veoma ozbiljan, ne gubite vrijeme na dileme, morate da odete. Ako brana pukne, vaši domovi će biti uništeni i život će vam biti ugrožen - rekao je Radoslav Roškovski, lokalni zvaničnik iz Prudnika, piše Index.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 20:24