Austrija Beč / - FOTO: PRTSC/X
15/09/2024 u 16:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Dramatično u Evropi: Pukla brana u Poljskoj, Morava zbrisala grad u Češkoj za 10 minuta

Stanovnici i vlasti nastavljaju borbu protiv obilnih padavina i poplavnih voda širom Centralne Evrope

Češka nastavlja borbu sa teškim poplavama dok nivo rijeka raste tokom noći, a najkritičnije situacije odvijaju se u Moravsko-Šleskoj i sjevernoj regiji Olomuc. Grad Hanušovice je za deset minuta bio prekriven vodom, a evakuacija nije uspjela. Protipoplavna brana je zakazala, ovim riječima češki mediji izvještavaju o katastrofi koja je zadesila tu zemlju, kada je ciklon Boris donio ogromnu kišu, vjetar, i poplavne talase iz rijeka.

Centar Hanušovica je pod vodom. Rijeka Morava je veoma brzo stigla, a gradonačelnik je upravo zbog toga u prvom trenutku zabranio evakuaciju. Vatrogasci su stigli poslijepodne i počeli sa spašavanjem lokalnog stanovništva.

Ekstremno brzi porast nivoa vode je uzrokovan popuštanjem protivpoplavne brane koja nije izdržala pritisak.

- Sve je stiglo za deset minuta, nivo rijeke Morave se podigao za oko metar - rekao je gradonačelnik Marek Kostka.


U međuvremenu, policija traga za četiri nestale osobe. Tri osobe je odnijela rijeka u automobilu na području Jesenickog, a još jednog muškarca odnijela je struja dok je čistio nanose u regiji Uherske Hradište. Najviša uzbuna od poplava u subotu je proglašena i na 38 lokacija širom Češke, gdje je juče više od 60.000 domaćinstava ostalo bez struje.
Pukla brana u Poljskoj

Brana na jugozapadu Poljske popustila je pod naletom poplava, a nakon obilnih kiša, prenijeli su poljski mediji. Lokalne vlasti u opštini Bistrzica Klodzka u Donjoj Šleziji saopštile su da je probijena brana u mjestu Mjedzigorze uprkos naporima da se voda preusmjeri i spriječi poplavni talas. Regionalna uprava za vodoprivredu u Vroclavu opisala je situaciju kritičnom, zbog čega su evakuisana sela u nižim krajevima, prenosi Nova.rs. Brana podignuta početkom 20. vijeka u dolini Klodzko na granici Poljske sa Češkom visoka je 29 metara. 

Ovaj rezervoar za kontrolu poplava može da primi gotovo milion metara kubnih vode, javlja "DPA".


Pet poginulih u Rumuniji
U Rumuniji je od posledica poplava stradalo pet ljudi, a uništneno je hiljade domova. Vlasti su uspostavile kampove za raseljene i pokrenule operacije spasavanja ljudi.



(VIDEO) Dramatično na putevima u Beču, automobili pod vodom


Kritično u Austriji

Ipak, situacija je sada kritična u Beču, gdje je počela evakuacija ugroženih stanovnika. Jedan vatrogasac je stradao u akciji u Tulnu, a helikopteri su uključeni u spasavanje građana.

(VIDEO) Izlio se i Dunav u Beču

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 18:03