Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
28/04/2023 u 07:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inflacija u Njemačkoj će se sporo smanjivati

I u uslužnim djelatnostima bliskim ličnoj potrošnji, poput restorana i frizera, natprosječno velik broj kompanija namjerava da podigne cijene

Njemačka je iza sebe ostavila vrhunac talasa poskupljenja, ali će inflacija, kakva nije viđena decenijama, vrlo sporo padati, objavio je ekonomski institut Ifo.

Mjesečni indeks očekivanih kretanja cijena u njemačkoj ekonomiji, koji je u četvrtak objavio Ifo, pokazuje da tek nešto više od svake pete kompanije namjerava da poveća cijene u sljedeća tri mjeseca.

Mjesečni indeks očekivanih cijena u aprilu je pao na 21,5 bodova, a u matru je iznosio 27,1.

- Talas rasta cijena vjerovatno je već prošao svoj vrhunac, rekao je u četvrtak direktor Odjeljenja za konjunkturu Ifa, Timo Wollmershauser, prenosi Mina biznis.

Bodovi pokazuju bilanse – koliko firma planira poskupljenja.

S druge strane, manje sretna vijest za potrošače je da je broj maloprodajnih preduzeća koja planiraju poskupljenja daleko veći od prosjeka. U tom sektoru indeks je pao s 48,7 bodova na samo 43,2.

I u uslužnim djelatnostima bliskim ličnoj potrošnji, poput restorana i frizera, natprosječno velik broj kompanija namjerava da podigne cijene.

- Inflacija će se stoga vjerojatno vrlo sporo smanjivati u nadolazećim mjesecima, rekao je Wollmershauser.

On je ocijenio da će, prije svega, bazna inflacija, a to su potrošačke cijene bez cijene energije, i dalje ostati visoka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 07:26