Tijeri Breton / - EK
16/09/2024 u 10:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kandidat Francuske za evropskog komesara povukao se iz trke za novi mandat

Tijeri Breton, član Evropske komisije u odlasku i zvaničan kandidat Francuske za novi mandat u toj instituciji, dao je ostavku na funkciju i povukao se iz trke za novi mandat.

Ovakvu iznenadnu odluku donio je zbog pritisaka nove/stare predsiednice EK Ursule fon der Lajen na Francusku da promijeni svog kandidata za komesara, napisao je Breton u pismu Fon der Lajen koje je objavio i na platformi X.

- Prije nekoliko dana, u poslednjem dijelu pregovora o sastavu budućeg koledža (komesara EU), tražili ste od Francuske da povuče moje ime – iz ličnih razloga, o kojima ni u jednom slučaju niste direktno razgovarali sa mnom – i ponudili, kao politički kompromis, navodno uticajniji portfelj za Francusku u budućem koledžu - napisao je Breton.

Dodao je da će „sada dobiti predlog novog kandidata,“ navedeći da napušta funkciju – istog trenutka.

- U svjetlu poslednjih dešavanja – što predstavlja dodatno svjedočenje o sumnjivom upravljanju – zaključio sam da više ne mogu da obavljam svoje dužnosti u koledžu - naveo je Breton, prenio je N1,

U posebnoj objavi na istoj mreži, on je objavio fotografiju praznog rama za slike, praćenu riječima – „moj zvanični portret za sledeći mandat u EU komisiji“.

Poznati svi kandidati za komesare EU, Belgija imenovala Ađu Labib

Tijeri Breton bio je Komesar EU za unutrašnje tržište i usluge, a predsjednik Francuske Emanuel Makron zvanično ga je predložio za drugu funciju u toj instituciji.

Breton se povukao iz trke samo dan prije nego što je Ursula fon der Lajen planirala da predstavi svoj novi kabinet u Evropskom parlamentu.

Održavanje sastanka na kome će javnost saznati imena komesara i oblasti koje će voditi već je odložen, zbog povlačenja slovenačkog kandidata za funkciju u EU komisiji, navodno iz istog razloga – pritisaka predsjednice Komisije na tu državu da izmijeni kandidata i u Brisel pošalje ženu, u pokušaju da se dostigne rodni balans.

Sjednica Parlamenta Slovenije na kojoj bi se raspravljalo o predlogu Vlade te države da Marta Kos bude komesarka, trebalo je da bude održana u petak, ali nije zakazana jer predsjednik tamošnjeg parlamenta, koji dolazi iz stranke Janeza Janše, odbija da je zakaže „dok ne vidi pismo“ koje je Ursula fon der Lajen navodno poslala premijeru države Robertu Golobu, zahtijevajući da izmijeni kandidata za EU komisiju.

Sastanak predsjednika političkih grupa Evropskog parlamenta, na kome je trebalo da Ursula fon der Lajen predstavi svoj novi kabinet, zakazana je za utorak ujutro.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 10:07