/ - FOTO: INTERPOL
04/11/2021 u 18:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крађа културних добара напредује током пандемије вируса

Укупно је од 2020. године заплијењено 854.742 предмета културног добра, укључујући нумизматичке предмете, слике, скулптуре, археолошке предмете и библиотечки материјал

Злочин који се односи на културна добра наставио се несмањено током глобалне пандемије КОВИД-19, а у неким случајевима чак је достигао нове висине, показало је истраживање ИНТЕРПОЛ-а о процјени злочина против културних добара из 2020.

- Укупно је од 2020. године заплијењено 854.742 предмета културног добра, укључујући нумизматичке предмете (кованице, новац или медаље), слике, скулптуре, археолошке предмете и библиотечки материјал. Више од половине ових предмета – 567.465 предмета – заплијењено је у Европи, што указује на утицај полицијских јединица специјализованих за злочине против културних добара, који су присутни у већини земаља региона. Значајно повећање илегалних ископавања уочено је у Африци (32 одсто), Америци (187 одсто) и, посебно, у Азији и јужном Пацифику (3,812 одсто) у односу на 2019. То би могло бити зато што су археолошка и палеонтолошка налазишта по природи мање заштићени и више изложени недозвољеним ископавањима- наводе из ИНТЕРПОЛ-а.

Са друге стране, ограничења КОВИД-19 такође су вјероватно ограничила могућности криминалаца да украду предмете из јавних колекција. Процјењује се да је 95 посто свјетских музеја било присиљено привремено затворити своја врата 2020. како би заштитили запосленике и посјетитеље од КОВИД-19, према Међународном вијећу музеја.

- Мањи број злочина против културних добара догодио се у музејима у свим регијама свијета, показује истраживање ИНТЕРПОЛ-а, а све регије свијета осим Америке су показале мањи удио таквих злочина у музејима у односу на претходну годину. Ипак, неколико злочина високог профила у вези са културним добрима догодило се док су полицијски ресурси били посвећени пандемији, као што је крађа Ван Гогхове слике из музеја Сингер Ларен у Амстердаму и крађа три ремек-дјела са колеџа Christ Church у Оксфорду- истајкли су из Еуропола.

У свјетлу ових трендова развоја, ИНТЕРПОЛ је наставио да развија нове алате и ажурира постојеће како би омогућио агенцијама за провођење закона и приватним субјектима широм свијета да се боље боре против ових злочина. Најефикаснији инструмент којим располажу и агенције за провођење закона и шира јавност је ИНТЕРПОЛ-ова база података о украденим умјетничким дјелима, која садржи евиденцију о више од 52.000 предмета из 134 земље.

ИД-Арт је већ помогао полицији у истрагама злочина против културних добара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:54