Аљбин Курти / EPA-EFE - Аљбин Курти
02/08/2021 u 15:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти наjављуjе увођење реципроцитета са Србијом, Петковић осуђује

Куртију би било боље да се умјесто једностраних потеза коjи директно урушаваjу диjалог, посвети спровођењу до сада постигнутих споразума, истиче Петковић

Косовска влада жели да уведе реципроцитет са Србиjом када се "брзо припреми" и не жели да ова идеjа "пропадне", казао jе премиjер Косова Аљбин Курти на сједници косовског парламента поводом 100 дана владе, преноси Косев, пише Н1.

Он jе казао да Влада „jош увек ниjе одустала од успостављања реципроцитета са Србиjом“.

– Желимо да то учинимо тако да се то више не поништава. Задњи пут када смо то радили, све jе ишло добро, а онда када jе уклоњено, постало нам jе jош горе. Учинићемо то када се брзо припремимо“, рекао jе Курти, jавља Коссев, преноси Н1.

Курти jе упозорио да концепт реципроцитета „умире“ ако не буде у потпуности примјењен.

– Заинтересовани смо за његову потпуну и правилну примјену – рекао jе он.

Додао jе да jе међународним факторима на састанцима у Бриселу показан документ са „11 повреда коjе Србиjа чини против Косова“.

Казао jе и да узаjамност ниjе освета, него „здрав принцип између две држава коjе ће бити jеднаке“.

Петковић: Курти иде у правцу нове дестабилизациjе

Вршилац дужности директора Канцелариjе за Косово и Метохиjу Петар Петковић упозорио jе да претњама о увођењу реципроцитета према Србиjи косовски премиjер Аљбин Курти директно урушава диjалог и све што jе споразумима договорено и отворено иде у правцу покушаjа нове дестабилизациjе прилика на терену, саопштено jе из тог тијела Владе Србиjе.

– Питање реципроцитета jе еуфемизам за подизање нових економских бариjера коjима су били изложени Срби на Косову и Београд током траjања антицивилизациjских такси од 100 одсто. Зато би Куртиjу било боље да се умјесто оваквих наjава jедностраних потеза коjе директно урушаваjу диjалог посвети спровођењу до сада постигнутих споразума, посебно формирању Заjеднице српских општина – навео jе Петковић у писаноj изjави.

Према његовом мишљењу, такве изjаве представљаjу наставак Куртиjеве „отворене опструкциjе према диjалогу и званичницима из Брисела“, а наjновиjа порука да ће Приштина спалити тестове на ковид коjе им jе донирао Београд сведочи „докле иде мржња према Београду“.

– Истовремено, бестиjално нападаjући инициjативу ‘Отворени Балкан’ коjа треба да омогући просперитет и нове економске бенефите грађанима коjи живе на овим просторима, Курти jош jедном показуjе сву своjу политичку кратковидост и заглављеност у прошлост – навео jе Петковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:40