Zapadni Balkan / - PCNEN.COM
14/10/2024 u 13:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lideri Zapadnog Balkana usvojili novi Akcioni plan za jedinstveno regionalno tržište

Lideri Zapadnog Balkana potpisali su danas u Berlinu novi Akcioni plan za jedinstveno regionalno tržište za period od 2025. do 2028. godine.

Zajedničko regionalno tržište zasnovano na pravilima i standardima EU ključno je za povećanje konkurentnosti regiona i njegovo približavanje EU.

Novi Akcioni plan je sastavni dio Plana rasta za Zapadni Balkan. Operacionalizuje drugi stub Plana rasta – Regionalnu ekonomsku integraciju kroz Zajedničko regionalno tržište.

Pored toga što ima za cilj da ojača saradnju u regionu, on treba da bude odskočna daska za širu integraciju sa Jedinstvenim tržištem EU.

Šolc: Budućnost regiona je u EU, nastavite sa reformama

Novi Akcioni plan se nadograđuje na rezultate prethodng Akcionog plana od 2021. do 2024. godine usvojen je na Samitu Berlinskog procesa 2020. u Sofiji.

Njime su ostvareni konkretni rezultati za građane Zapadnog Balkana, poput Sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga na Zapadnom Balkanu, Deklaracije o romingu između Evropske unije i Zapadnog Balkana, otvaranja zelenih koridora tokom pandemije korona virusa, kao i potpisivanje 17 sporazuma, odnosno deklaracija, radi olakšavanja kretanja građana, studenata i stručnjaka u regionu.

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine, na inicijativu tadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel, kao format za regionalnu saradnju i podršku približavanju regiona EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 13:39