/ - Дан
02/10/2023 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lista najbezbjednijih zemalja svijeta: Na kom mjestu je Crna Gora?

Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan su među najnebezbjednijim zemljama

Globalni indeks mira (GPI) predstavio je godišnju rang-listu najbezbjednijih zemalja na svijetu, koju je sačinio Institut za ekonomiju i mir.

Prema ovoj godišnjoj listi, najsigurnija zemlja na svijetu za 2023. godinu je Island.

GPI rangira zemlje prema širokom spektru faktora, od nivoa nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba. Ovaj izvještaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu trendova u miru, ekonomske vrijednosti i razvoja miroljubivih društava zasnovanu na podacima.

Island je zauzeo prvo mjesto na ovogodišnjoj listi. Čitaoci koji su pratili GPI tokom godina neće biti posebno iznenađeni – Island je bio na vrhu ankete svake godine od 2008.

Zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ali i niskoj vojnoj potrošnji i niskoj stopi međunarodnih sukoba, Island je najbjezbednija zemlja na svijetu.

Druga na listi bila je Danska, dijelom zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je treća Irska, koja je skočila za pet mjesta od istraživanja iz 2022. godine.

Kada su u pitanju zemlje Balkana, najbolje pozicionirana na listi je Slovenija, koja je na 8. mjestu, dok je Crna Gora na 45. mjestu. Hrvatska je na 14. mjestu, Sjeverna Makedonija na 38, Bosna i Hercegovina na 61, a Srbija na 65. mjestu, što je čini najlošije pozicioniranom zemljom na Balkanu.

Nije svaka zemlja na svijetu blagoslovena niskim stopama kriminala i niskim nivoom korupcije. Na drugom kraju spektra su zemlje koje pate od rata, široko rasprostranjenog nasilja i političke nestabilnosti, što ih čini nevjerovatno nesigurnim. Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan su među najnebezbjednijim zemljama, prenosi klix.ba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 00:29