/ Emanuel Makron - EPA
29/10/2023 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron najavio unošenje prava na abortus u Ustav Francuske

Kada pravo na abortus, koje je već propisano francuskim zakonodavstvom, bude unijeto i u Ustav, to će otežati bilo koji pokušaj zakonodavca da ga ukine ili ugrozi

Predsjednik Francuske Emanuel Makron saopštio je danas da će pravo na abortus biti unijeto u Ustav, pošto nacrt zakona bude poslat Državnom savjetu predstojeće sedmice i usvojen u vladi do kraja godine, prenose mediji.

- Nacrt ustavnog zakona biće poslat Državnom savjetu ove sedmice i predstavljen Savjetu ministara do kraja godine. U 2024. godini, sloboda žena da se odluče na IVG (dobrovoljni prekid trudnoće) biće neopoziva”, napisao je Makron na društvenoj mreži Iks-prenose mediji.

Francuski predsjednik je ukazao da su na nacrtu zakona radili parlamentarci i udruženja građana.

Kada pravo na abortus, koje je već propisano francuskim zakonodavstvom, bude unijeto i u Ustav, to će otežati bilo koji pokušaj zakonodavca da ga ukine ili ugrozi, napominje „Mond”.

Predsjednik Francuske je unošenje prava na abortus u Ustav obećao nedavno, pošto se povećala zabrinutost oko tog pitanja nakon što su SAD ukinule pravo na prekid trudnoće na cijeloj svojoj teritoriji ostavljajući donošenje konačne odluke pojedinačno saveznim državama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:47