Đorđa Meloni / - EPA
29/01/2024 u 08:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Meloni danas predstavlja plan pomoći Africi u zamjenu za suzbijanje ilegalnih migracija

Takozvani “Mattei plan”, nazvan po Enriku Matteiju, osnivaču naftne kompanije Eni, biće predstavljen danas u Rimu

Italijanska premijerka Giorgia Meloni najavila je da će objaviti veliki plan koji se odnosi na Afriku nastojeći da svoju zemlju pozicionira na čelo evropske saradnje na afričkom kontinentu u zamjenu za suzbijanje ilegalnih migracija.

Takozvani “Mattei plan”, nazvan po Enriku Matteiju, osnivaču naftne kompanije Eni, biće predstavljen danas u Rimu brojnim liderima iz Afrike i Evrope, uključujući predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Leyen.

Meloni je najavila plan za Afriku nakon što je njena krajnje desničarska vlada preuzela dužnost u oktobru 2022. godine, s glavnim ciljem transformacije Italije u energetsko čvorište dok se Evropa odvikavala od ruskog gasa.

Nacrtom od novembra prošle godine se previđa, kako da je Meloni opisla,a da Italija zauzme nepredatorski pristup pomoći afričkim zemljama u oblastima uključujući obrazovanje, zdravstvo, izvoz i infrastrukturu.

Prioritet za Meloni u zamjenu za pomoć afričkim ekonomijama da prosperiraju je zaustavljanje priliva migranata iz Afrike, što je izborno obećanje koje do sada nije uspjela ispuniti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:28