Ангела Меркел / - РТС
11/09/2021 u 17:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркел: Неприхватљиво да се избјеглице користе како би се вршио притисак на чланице ЕУ

Она је изразила наду да ће ово питање бити ријешено путем дијалога

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да је неприхватљиво да се избјеглице користе како би се вршио притисак на Пољску и друге чланице ЕУ на граници са Бјелорусијом.

Она је током конференције за медије са пољским премијером Матеушом Моравијецким у Варшави апеловала на Бјелорусију, али и на Пољску да помогну људима у тешким хуманитарним условима који се налазе на граници између те двије земље.

Меркелова је истакла да су потпуно неприхватљиви слични хибридни напади који се врше употребом људи који покушавају да дођу до ЕУ и подсјетила да је сличну поруку пренијела и руском предсједнику Владимиру Путину током њиховог недавног састанка.

У протеклих неколико мјесеци на граници Пољске, Литваније и Летоније са Бјелорусијом примјетан је раст прелазака миграната из Ирака, Авганистана, Сирије и Африке.

Три чланице ЕУ сматрају да је то "хибридни рат" Бјелорусије против ЕУ.

Меркелова и Моравијецки разговарали су о клими и спору Варшаве и Брисела око измјене правосудног система, што ЕУ сматра кршењем владавине права.

Она је изразила наду да ће ово питање бити ријешено путем дијалога.

Моравијеци је навео да су се, упркос одређеним несугласицама, пољско-њемачки односи развијали током мандата Меркелове на функцији канцелара.

Меркелова је, такође, одала почаст жртвама Другог свјетског рата у Варшави и положила је вијенац на Гроб незнаног војника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:48