Илустрација / - YEVHEN-BUZUK-R6TMFHXRXEI-UNSPLASH
25/12/2021 u 10:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наjмање 16 миграната страдало у бродолому у Грчкоj, међу њима jе и jедно дијете

Обалска стража jе саопштила да jе 57 особа спашено у смртоносном инциденту након што се jедрилица преврнула око осам километара од острва Парос, у централном Егеjу

Наjмање 16 људи jе изгубило живот када се код грчког острва Парос у централном Егеjском мору у петак преврнуо чамац у коjем су пловили.

Локални медиjи преносе да су у мору пронађена беживотна тијела 12 мушкараца, три жене и jедног дјетета.

Обалска стража jе саопштила да jе 57 особа спашено у смртоносном инциденту након што се jедрилица преврнула око осам километара од острва Парос, у централном Егеjу, а преживјели су рекли обалскоj стражи да jе на броду било око 80 људи, коjи су из Турске пловили ка Италиjи.

Према ријечима представника грчких власти, jучерашња несрећа jе пета поморска катастрофа избјеглица у протеклоj недјељи.

У извјештаjу Роjтерса се наводи да су грчке власти покренуле операциjу потраге и спашавања из ваздуха и на мору током ноћи сјеверозападно од Пароса.

Кроз Грчку пролази jедан од главних избјегличких рута ка у Европскоj униjи за избјеглице из Африке, са Блиског истока и из других подручjа, иако се броj избјеглица у периоду 2015-2016. година, када jе више од милион људи пребјегло у државе чланице ЕУ.

Броj погинулих у три несреће у исто толико дана са чамцима миграната у грчким водама порастао на наjмање 20.

Раниjе jе потврђено да jе 11 људи погинуло након што jе jедрилица у четвртак ударила у каменито острвце око 235 километара jужно од Атине, у близини острва Антикитера.

Обалска стража јуче је рекла да су 90 преживјелих, 52 мушкарца, 11 жена и 27 дјеце, спашени након што су провели сате на ненасељеном острву.

У одвоjеном инциденту у петак, грчка полициjа jе ухапсила три особе под оптужбом за криjумчарење и притворила 92 мигранта након што се jахта насукала у jужном региону Пелопонеза.

А операциjа потраге настављена jе и трећи дан у централном Егеjу, гдје jе чамац са мигрантима потонуо у близини острва Фолегандрос, када су настрадале наjмање три особе.

Спашено jе jош 13 људи, а преживјели су приjавили да jе наjмање 17 особа нестало. Власти су саопштиле да су путници првобитно кренули из Ирака.

Више од 116.000 тражилаца азила прешло jе Медитеран до 19. децембра ове године како би стигло до земаља ЕУ, према УНХЦР-у, наводи АП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 11:03