Njemačka - Rusija - gasovod / - SHUTTERSTOCK
12/10/2022 u 11:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemački ministar finansija: Prestanite da kukate i obucite džempere

Kada je riječ o milijardama vrijednim paketima pomoći, bivši savezni ministar finansija optužio je građane da su prezahtjevni

S obzirom na strah od nestanka električne energije u energetskoj krizi, Volfgang Šojble (CDU) priprema Njemce za zimske teškoće, piše Feniks magazin.

Kada je riječ o milijardama vrijednim paketima pomoći, bivši savezni ministar finansija optužio je građane da su prezahtjevni, piše Feniks Magazin, a prenosi Indeks.

Umjesto da uvijek samo "kukaju", Njemci bi trebalo da jednostavno "obuku džemper" kada se smrzavaju zimi, rekao je on.

Ali jednostavni savjeti za uštedu energije vjerovatno neće svuda dobro proći.

Ovim je Šojble odgovorio na stalni poziv za pomoć u energetskoj krizi. Dan ranije, savezna vlada je zajedno sa komitetom eksperata predstavila plan za ograničavanje cijena gasa.

Koalicija "Semafor" želi da uloži oko 95 milijardi eura za ublažavanje visokih troškova za potrošače kao posledicu rata u Ukrajini. Dvofazni plan predviđa jednokratnu isplatu građanima u decembru i subvencionisanje smanjene osnovne kvote gasa od aprila 2023. godine. Ali sa Šojbleove tačke gledišta, Njemci ne bi trebalo da se oslanjaju samo na pomoć političara.

- Ako ljudima sugerišemo da je sve neograničeno, mi prekomerno iskorišćavamo državu, upozorio je bivši predsjednik Bundestaga u intervjuu za Bild. Nažalost, mnogi bi povjerovali da država samo mora da pruža sve više i više svojim građanima.

- Kao neka vrsta supermarketa u kojem su građani lovci na cijene, rekao je Šojble.

Njemačka se zapravo suočava sa teškom zimom u energetskoj krizi. Nakon što je Rusija obustavila isporuke gasa u sporu oko zapadnih sankcija, cijene energenata su naglo porasle. Neuspjeh u snabdjevanju Njemci moraju da kompenzuju uštedom energije, a snabdjevači energentima visokim cijenama na međunarodnom tržištu. Da troškovi ne bi morali da se prebacuju na krajnje kupce, savezna vlada se tome suprotstavlja programima pomoći vrijednim milijarde eura. Više od 250 milijardi eura mora biti na raspolaganju u saveznom budžetu za plaćanje smanjenja cijene gasa i tri paketa olakšica.

U ovom kontekstu, Šojble je pozvao na preispitivanje. Pomoć iz paketa treba da primaju samo domaćinstva sa niskim primanjima.

- Morate da kažete građanima: 'S obzirom na situaciju, ne možete ići na godišnji odmor'", rekao je sindikalni političar. Na pitanje da li su Njemci razmaženi, za Bild je rekao: "Naravno, svi smo. I ja." Ali, važno je da sada svi shvate da stvari ne mogu da traju ovako zauvijek. Njemci će opet morati više da se potrude, prenosi Feniks Magazin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 23:46