Mari le Pen / - EPA
09/07/2024 u 19:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Novi udarac za Le Pen: Pokrenuta istraga o finansiranju njene predsjedničke kampanje

Otvorena je istraga o finansiranju predsjedničke kampanje liderke krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen iz 2022. godine.

Tužioci u Parizu rekli su da će ispitati optužbe za pronevjeru, falsifikovanje i prevaru, te da je kandidatkinja za predsjednika Francuske u predizbornoj kampanji prihvatila kredit.

Istraga je otvorena prije nedjelju dana, nakon izvještaja Nacionalne komisije za račune kampanja i političko finansiranje (CNCCFP) iz 2023. Nije dato više detalja o razlozima istrage, niti je tabor Le Pen komentarisao pokretanje ove istrage.

Stranka Nacionalno okupljanje je ranije primala kredite od ruskih i mađarskih banaka. Ruski zajam u vrijednosti od 9,4 miliona eura, međutim, vraćen je prošle godine.

Francuska nakon izbora – od razočaranja do slavlja: Kako do vlade bez jasne parlamentarne većine

Takođe, ova stranka optužena je 2017. godine da je svojim članovima davala lažne poslove asistenata u Evropskom parlamentu. Oko pet miliona eura je navodno otišlo pomoćnicima Nacionalnog okupljanja koji nisu radili za poslanike u Evropskom parlamentu, već su radili stranačke poslove u Francuskoj. Desničari su odbacili optužbe i naveli da će dokazati da ovaj novac nije pronevjeren.

Sud će suditi Marin Le Pen i još 24 druga člana njene stranke zbog navodne zloupotrebe fondova EU u septembru.

Inače, Marin Le Pen kandidovala se za predsjednicu 2012, 2017. i 2022. godine. Ona je ponovo izabrana u parlament tokom prvog kruga prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj prošlog mjeseca.

Njena stranka je neočekivano zauzela treće mjesto, uprkos tome što je postigla odlučujuću pobjedu na izborima za Evropski parlament samo nekoliko nedjelja prije, piše BBC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 22:21