Švedska - rekordne padavine pogodile Skandinaviju / - EPA/ BN
03/01/2024 u 19:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Olujno vrijeme u Zapadnoj Evropi, ima mrtvih

Poplave, obilan snijeg i vjetar blokirali su saobraćaj na kopnu i moru, u Švedskoj izmjereno 43 ispod nule

Djelovi sjeverozapadne Evrope suočavaju se s posledicama najnovije u nizu atlantskih oluja, koje su donijele kišu ili snijeg, dok Skandinavija doživljava ekstremno hladno vrijeme.

U sjevernoj Francuskoj spasilačke ekipe evakuisale su stanovnike iz poplavljenih kuća u gradu Arkesu, kod Kalea, regiji koja je poplavljena drugi put u dva mjeseca. Očekuje se još 20, 40 milimetara kiše u roku od nekoliko sati izlovanje rijeka iz korita, a na snazi je crveni alarm.

Trajekt koji je putovao iz Norveške u Dansku s oko 900 putnika nije mogao da pristane u Kopenhagenu zbog oluje i čeka da vjetar stane, ali, kako javljaju agencije, meteorolozi najavljuju da se to neće desiti do četvrtka, saopštila je brodska kompanija DFDS.

U Norveškoj je južni grad Kristiansand objavio zatvaranje škola i otkazivanje javnog saobraćaja zbog obilnog snijega.

Ista oluja, nazvana Henk s obje strane Sjevernog mora, donijela je oluje i obilnu kišu dijelovima Engleske i Velsa u utorak uzrokujući prekide u snabdijevanju strujom, poremećaje u željezničkom saobraćaju i zatvaranje glavnih puteva zbog poplava.

Drveće je padalo na puteve i željezničke pruge, pri čemu je jedan motociklist poginuo na jugozapadu Engleske.

Žena od 59 godina preminula je u belgijskoj pokrajini Istočna Flandrija u utorak nakon što ju je pogodila odnesena ograda tokom obilnih kiša, izjavila je lokalna guvernerka.

Arktičko selo Kvikkjokk zabilježilo je noćnu temperaturu od -43.6 stepeni Celzijusa, najnižu zabilježenu u Švedskoj u januaru u poslednjih 25 godina, saopštio je Švedski meteorološki zavod.

U Laponiji na sjeveru Finske žena je nestala u mećavi dok je skijala u utorak, a kasnije pronađena mrtva u lavini. U toku je potraga za njenim djetetom, saopštila je finska policija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:07