Вучић и Орбан путовали возом од Београда до Новог Сада / - РТРС
21/05/2022 u 12:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Орбан: У нормалним околностима Вучић и ја бисмо након избора уживали у меденом мјесецу

Морамо прво да мислимо о томе да нахранимо наш народ и све људе на свијету, казао је Орбан.

Много тешка зима чека цијели свијет, а људи овдје то не виде, јер ништа не недостаје и суштински се криза не осјећа, оцјенио је предсједник Србије Александар Вучић на отварању Међународног сајма пољопривреде са мађарским премијером Виктором Орбаном. Гост из Мађарске сагласио се са оцјеном о тешкој зими, али је поручио да двије земље, у наступајућој кризи, могу да рачунају једна на другу.

- Питао сам премијера Орбана можемо ли да чувамо дио енергената у Мађарској, јер ми немамо капацитета, а он ми је у року од секунд рекао да нема проблема, навео је Вучић.

Ако се не промијени нешто у сукобу на истоку Европе, скоро четвртина свијета биће у потреби за елементарним количинама хране, што ће створити нове проблеме, упозорио је Вучић.

Орбан је казао да је задовољан што Мађарска и Србија могу да рачунају једна на другу у ситуацији галопирајуће инфлације у Европи, глади у свијету, раста цијена и ратних сукоба у Украјини.

У нормалним околностима обојица бисмо, после изборних побједа, могли да уживамо у меденом мјесецу, да се опустимо и одмарамо, рекао је Орбан.

 - Добра вијест је да, на основу претходних разговора, Мађарска може да рачуна на Србију и Србија на Мађарску, јер су обје земље јаке у аграру и биће безбједне када се ради о гасу и прехрамбеним производима, рекао је Орбан.

Премијер Мађарске је рекао и да ће зима бити "тежа него што многи мисле".

"Ако не успјемо да обезбиједимо хљеб за све, онда ће огромне масе кренути ка Европи, и то ће бити људи који желе да преживе. Та миграција неће имати обзира ни према Србији ни према Мађарској, него ће нас прегазити. Ако желимо то да избјегнемо, морамо обезбиједити храну тим људима", рекао је мађарски премијер.

Критиковао је санкције које ЕУ уводи Русији и оцијенио да су оне "равне атомској бомби" пошто по његовим ријечима, могу да доведу до глади и до појаве масе миграната на граници.

"Морамо прво да мислимо о томе да нахранимо наш народ и све људе на свијету", казао је Орбан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 21:33