/ Зорка Кордић
18/09/2021 u 10:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оснажени капацитети за испуњавање обавеза на европском путу

Кордић је указала да ће Црна Гора, кроз мјере ране интеграције, имати прилику да учествује у бројним политикама и програмима Уније који ће донијети користи црногорском друштву

Иновирањем чланства у радним групама за вођење приступних преговора оснажени су капацитети за испуњавање обавеза на европском путу, поручено је са радног састанка у Бару, јавља агенција МИНА.

На састанку главни преговарач Зорке Кордић са шефовима радних група за вођење приступних преговора поручено је да шефови радних група за 33 поглавља преговора представљају окосницу преговарачке структуре.

Они, како је истакнуто, дјеловањем пружају јасну визију мапе пута за затварање поглавља у свим областима правне тековине Европске уније (ЕУ).

-Иновирањем чланства у радним групама за вођење приступних преговора оснажени су капацитети за испуњавање обавеза на европском путу, а њихови чланови који долазе из органа државне управе и цивилног сектора спремни су да знањима, искуством и преданим радом у сљедећој фази процеса максимално допринесу том заједничком циљу- поручено је са састанка.

Како је саопштено из Генералног секретаријата Владе, на састанку су размијењена мишљења у вези са примјеном ревидиране методологије проширења, координацијом процеса преговора.

-Као и унапређењем интерне и екстерне комуникације, квалитетом материјала и јачањем људских ресурса и представљањем резултата из процеса преговора у црногорској и међународној јавности- наводи се у саопштењу.

Говорећи о значају нове методологије, Кордић је указала да ће Црна Гора, кроз мјере ране интеграције, имати прилику да учествује у бројним политикама и програмима Уније који ће донијети користи црногорском друштву и прије формалног чланства.

Она је указала на важност политичког дијалога са државама чланицама ЕУ и потребу активнијег комуницирања резултата процеса према њима.

Кордић је рекла да су сва преговарачка поглавља важна, али да су она која се односе на владавину права, због утицаја на укупни развој друштва, у средишту преговарачког процеса са ЕУ.

-Имајући то у виду, потребно је да паралелно са комплексним реформама владавине права фокусирано радимо на свим преосталим поглављима у циљу испуњења њихових завршних мјерила-навела је Кордић.

Шефови радних група су, како је саопштено, изнијели своја виђења и предлоге с циљем што ефикасније примјене нове методологије и израде мапа пута за испуњење преосталих обавеза у свим преговарачким поглављима.

Они су истакли да су спремни да, учешћем у различитим активностима, допринесу видљивости процеса приступања и црногорској јавности представе значај и користи од приступања Црне Горе ЕУ.

-Закључено је да је неопходна већа синергија измедју поглавља, што се значајним дијелом може постићи кроз нови кластерски приступ њиховог груписања, а највише заједничким напорима на идентификовању хоризонталних веза између поглавља - све у циљу успјешне реализације обавеза- каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:59