Метју Палмер / - WIKIPEDIA
01/06/2021 u 12:07 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Палмер: Међусобно признање Србије и Косова утире пут за Европу

Метју Палмер је истакао да САД снажно подржавају дијалог између Косова и Србије и Косова који би требао да резултира постизањем коначног споразума и међусобним признањем

Специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак и специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер на конференцији за новинаре у Приштини 1. јуна поручили су да ЕУ и САД сарађују по питању дијалога Приштине и Београда о нормализацији односа двије стране.

Лајчак је рекао да ће дијалог, под покровитељством ЕУ, ускоро бити настављен и да је то разлог његове посјете Косову, односно да је са косовским званичницима разговарао о припремама за наставак разговора.

Рекао је како 2021. година може бити добра година за земље на Западном Балкану.

- Надамо се да ће дијалог бити добар примјер и да цће бити напретка у побољшању односа између Косова и Србије - поручио је Лајчак.

Метју Палмер је истакао да САД снажно подржавају дијалог између Косова и Србије и Косова који би требао да резултира постизањем коначног споразума и међусобним признањем.

Поновио је да су Сједињене Државе партнер у процесу дијалога и да је "визија региона унапређење дијалога ка постизању коначног споразума".

- Што се тиче крајњег циља, и даље вјерујемо да цће узајамно признавање уцртати пут ка Европи", рекао је Палмер.

Према ранијим најавама, дијалог двије делегација на челу са косовским премијером Аљбином Куртијем и предсједником Србије Александром Вучићем требао би да буде одржан током јуна.

Говорецћи о могућим компромисима који би довели до постизања споразума, Палмер је рекао да је за те компромисе на странама да разговарају и одлуче.

"Није на САД да утврде који би неопходни компромиси требали бити параметри преговора. То није посао ни мог пријатеља Лајчака.  Дијалог не воде САД. ЕУ посредује дијалогом који воде две стране а САД подржавају, стога је на странама да обликују и усагласе параметре дијалога и помогну процесу да напредује", рекао је Палмер.

Говорећи о Заједници општина са српском већином, Палмер је рекао да она треба бити формирана у складу са договором између двије стране.

Лајчак и Палмер на Косово бораве од 31. маја. У међувремену су са предсједницом Косова Вјосом Османи и премијером Куртијем разговарали о припремама за наставак дијалога између Косова и Србије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 03:50