Papa Franja i Đorđa Meloni / - EPA
07/08/2024 u 08:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pod vlašću Meloni pojačale se podjele oko abortusa u Italiji

Italija ima premijerku u Đorđu Meloni koja je vjerovatno najotvorenije protiv abortusa od svih lidera zapadne Evrope, ali ni prije njene vladavine prekid trudnoće u toj većinskoj katoličkoj zemlji nije bilo lako izvesti, piše britanska agencija Rojters.

Kada je Linda Feki, 33-godišnja muzičarka iz Napulja, izašla na društvene mreže da podijeli stigmu i zlostavljanje koje je pretrpjela tokom postupka, dobila je poruke podrške od mnogih Italijana koje su se poistovjetile sa njenim iskustvom. 

Dobila je i kritike i uvrede, što je pokazatelj sve intenzivnije društvene podjele u Italiji pod Melonijevim vođstvom. 

- Odlučila sam da ispričam svoju priču jer sam javna ličnost i možda moj glas jače odzvanja. Osjetila sam neku vrstu odgovornosti kao građanin, ali i kao umjetnik, da pošaljem poruku da je abortus pravo - rekla je ona. 

Abortusi u Italiji su dozvoljeni u prva tri mjeseca trudnoće, a nakon toga ako je mentalno ili fizičko zdravlje majke ozbiljno ugroženo. Međutim, mnoge birokratske, kulturne i praktične prepreke stoje na putu implementacije. 

Ukupno 63 odsto ginekologa širom Italije poziva se na „poziv savjesti”, odbijajući da učestvuje u abortusima, pokazuju podaci italijanskog Ministarstva zdravlja. Na jugu Italije taj procenat se penje na 80 odsto.

Feki je objavila da je prvo otišla u bolnicu San Paolo u Napulju, gdje ju je ginekolog ispitivao da li zaista želi abortus i insistirao da je njena trudnoća u mnogo kasnijoj fazi nego što je bila zbog perioda od kada je poslednji put vidjela njen partner. 

Doktor je tada implicirao da je Feki spavala i sa drugima. Pregledom privatnog ginekologa kasnije je potvrđeno da je trudnoća zaista bila u ranijoj fazi nego što je tvrdio ljekar u napuljskoj bolnici. 

Dr Luiđi Terasijano, šef ginekološko-akušerskog odjeljenja u San Paolu, izrazio je žaljenje zbog Fekijevog lošeg iskustva. 

- Moja je želja i interes da se sastanem s njom i razjasnim situaciju, ako ona to želi - rekao je Rojtersu. 

Više opreza

Feki je potom otišla u bolnicu Kardareli. Tamo joj je lijek koji je dobila prije operacije izazvao intenzivne bolove, ali niko joj nije ponudio sredstva da ublaži taj bol. Poslije operacije, medicinska sestra je, takođe pod prizivom savjesti, prvobitno odbila da se odazove njenom pozivu. 

Abortus je obavljen 4. marta, na dan kada je susjedna Francuska unijela pravo na abortus u ustav. Ona je na Instagramu napisala da joj je "slomljeno srce" kada su je ljekar i medicinske sestre prekorjele da je trudna "odmah posle operacije". 

Francuska od danas prva zemlja na svijetu koja je u Ustav uvela pravo na abortus

- Ne bi trebalo da bude osude za izbor koji je naše pravo - rekla je ona. Kardarelijev portparol pozdravio je njene kritike i rekao da postoji prostor za poboljšanje u bolnici. On je dodao da je u kontaktu sa umetnicom po ovom pitanju, što je ona potvrdila. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 22:47