Žozep Borelj / - RTS
18/03/2024 u 23:37 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Postignut dogovor u EU: Sankcije odgovornima za smrt Navaljnog i pripadnicima Hamasa

Ministri spoljnih poslova država članica EU postigli su politički dogovor o sankcijama protiv izraelskih doseljenika koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali, kao i o sankcijama protiv pripadnika islamističkog palestinskog pokreta Hamas.

Ministri su se takođe složili oko sankcija za osobe i organizacije koja su odgovorne za smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

- Postignut je čvrst kompromis i nadam se da ćemo nastaviti da radimo dok se definitivno ne usvoje sankcije protiv nasilnih doseljenika, ali imamo politički dogovor - rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije.

Putin o Navaljnom: Trebalo je da bude razmjenjen pod uslovom da se nikad ne vrati u Rusiju

To je prvi put da su članice EU postigle konsenzus o sankcionisanju nasilnih izraelskih doseljenika koji maltretiraju Palestince na Zapadnoj obali.

Sankcije uključuju zabranu ulaska i zamrzavanje imovine u EU. Dogovorene su dodatne sankcije protiv Hamasa, rekao je Borelj ne iznoseći pojedinosti. On je naveo da su dogovorene i sankcije za odgovorne za smrt Navaljnog.

- Dogovorili smo sankcije za one koji su odgovorni za ubistvo Alekseja Navaljnog, za 30 pojedinaca i pravnih lica - rekao je Borelj.

Na sastanku je bilo riječi o korišćenju profita od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini.

- Mislim da postoji snažna podrška da se ti prihodi koriste za podršku Ukrajini, iako ima zemalja koje žele da razjasne još neke pojedinosti - rekao je Borelj, dodajući kako je sada potreban konkretan predlog o kojem bi se razgovaralo.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 00:05