Роберта Метсола, предсједница Европског парламента / - Твитер
13/05/2022 u 15:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Предсједница Европског парламента: Све више се разговара о проширењу ЕУ

Метсола jе оцијенила да jе проширење „дискусиjа коjа расте“ и коjа ће наставити да се развиjа

Предсједница Европског парламента Роберта Метсола изjавила jе да се све више разговара о проширењу Европске униjе и да ће наредни састанак Европског савјета бити прилика да се пошаље порука земљама коjе теже чланству да им Брисел не окреће леђа.

У интервjуу за ЕУРАКТИВ.ком, Метсола jе оцијенила да jе проширење „дискусиjа коjа расте“ и коjа ће наставити да се развиjа и да jе француско предсједавање ЕУ, посебно са реизбором Емануела Макрона за предсједника, заинтересовано да води таj разговор.

Макрон jе у говору у Европском парламенту 9. маjа предложио стварање „европске политичке заjеднице“ коjа би обухватила земље коjе желе да постану чланице ЕУ или су jе напустиле, а коjе дијеле европске вриједности.

Метсола jе рекла да ће вријеме за разматрање тог предлога и проширења у цјелини бити на наредном састанку Европског савјета краjем jуна.

То jе прилика за ЕУ да "искористи оваj тренутак и пошаље поруку становницима тих земаља да им не окрећемо леђа", рекла jе Метсола.

Када jе у питању Украjина, Метсола сматра да ЕУ треба да jоj отвори врата и одмах омогући приступ трговини, програмима, финансирању, саобраћаjу, кретању.

Метсола jе рекла да се многе ствари могу учинити данас, прије коначног потисивања споразума о чланству у ЕУ.

- Треба брзо предузети наредне кораке. Другим ријечима, дати Украjини приступ интегрисаниjим трговинским споразумима, већи приступ нашим програмима у случаjу реконструкциjе, приступ структурним и кохезионим фондовима, из перспективе транспорта олакшавање преласка граница, из дигиталне перспеткиве укључивање у нашу роминг мрежу - казала jе Метсола.

Главни изазов, додала jе, лежи у томе како ће се од прихватања земље коjа jе у рату као кандидата доћи до евентуалног приступања ЕУ.

- Постоjи jаз између тога. Много ствари треба да буде урађено -рекла jе Метсола, подсјетивши да jе њеноj земљи, Малти, било потребно 14 година од подношења захтева за чланство до званичног приступања 2004.

Метсола jе додала да већ постоjе посебне законодавне и финансиjке инициjативе коjе могу одмах да буду примијењене ван процеса проширења и коjе могу да помогну "на путу будућег приступања".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:47