grčka zastva / - foto: rtv
08/07/2022 u 10:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Presuda protiv Grčke zbog utapanja migranata

Slučaj "Safi i drugi protiv Grčke" pokrenut je u Evropskom sudu za ljudska prava u januaru 2015, godinu nakon što se 11 od 27 migranata utopilo kada je njihov brod potonuo u egejskim vodama kod ostrva Farmakonisija

Evropski sud za ljudska prava donio je presudu protiv Grčke u slučaju potonuća broda s migrantima u Egejskom moru 2014. godine.

Slučaj "Safi i drugi protiv Grčke" pokrenut je u Evropskom sudu za ljudska prava u januaru 2015, godinu nakon što se 11 od 27 migranata utopilo kada je njihov brod potonuo u egejskim vodama kod ostrva Farmakonisija.

Tužbu je podnijela šesnaestočlana grupa u kojoj su bili 13 Avganistanaca, dva Sirijca i jedan palestinski državljanin, prenosi Anadolija.

Sud je naložio Grčkoj da plati 330 hiljada EUR na ime nematerijalne štete koju su pretrpjeli podnosioci zahtjeva.

Evropski sud presudio je da je došlo do povrede člana 2 (pravo na život) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

- Sud je utvrdio da je bilo propusta u postupku i zaključio da državne vlasti nisu sprovele temeljnu i efikasnu istragu koja bi mogla da rasvijetli okolnosti u kojima je brod potonuo - navedeno je u obrazloženju presude.

Sud je utvrdio da grčke vlasti nisu učinile sve što se razumno moglo očekivati da bi podnosiocima zahtjeva i njihovim rođacima pružile nivo zaštite propisan članom 2 konvencije.

Citirajući podnosioce zahtjeva, sud je naveo da je "brod grčke obalske straže išao vrlo velikom brzinom da bi gurnuo izbjeglice natrag prema vodama Turske, što je izazvalo prevrtanje ribarskog broda".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:36