Peter Sijarto / - PORTAL DAN
12/09/2024 u 20:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sijarto: Mir i stabilnost na Balkanu prioritet za Mađarsku, koja predsjedava EU

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Budimpešti da su mir i stabilnost na Balkanu prioriteti za njegovu zemlju, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

- Mađarska je presjedavajuća zemlja EU, a mir i stabilnost na Balkanu su naš prioritet, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Budimpešti posle sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je ocijenio da u Evropi „postoji licemjerje, jer jedan dio članica zastupa drugačije stavove od onog koji govori, s obzirom na to da zemlje Zapadnog Balkana u prosjeku čekaju 14 godina na članstvo EU“.

- Mi smatramo da je to neprencipijalan stav, naglasio je Sijarto.

Dodao je treba ostaviti po strani prijetnje sankcijama ili svaku drugu vrstu pritiska.

Prema njegovim riječima, saradnja RS i Mađarske urodila je plodom i značajnim rezultatima.

- Saradnja između Mađarske i RS uvijek je zasnovana na poštovanju. Značajna je ekonomska saradnja i imamo uspješan program poljoprivrednog razvoja. Obezbijedili smo 26,6 miliona RS za poljoprivrednike, kazao je Sijarto.

Naveo je da je s Dodikom dogovorio nastavak tog programa, kao i osmišljavanje novog vida podrške koji bi omogućio da se u RS plasiraju mađarske mašine.

Peter Sijarto optužio Poljsku za tajnu trgovinu sa Rusijom

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da ovaj entitet BiH veoma cijeni miroljubivu, otvorenu, transparentnu i tolerantnu politiku Mađarske.

- Cijenimo to što nas podržavate na evropskom putu, ali nama je problem što se u BiH ne poštuje Ustav BiH niti Dejtonski mirovni sporazum i što ima mnogo intervencionizma, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u BiH se „udomaćila praksa da nekoliko zemalja pokušava preko ambasadora u BiH da upravlja zemljom“.

- Mi to zovemo ambasadokratija, u okviru koje nam skoro svakog petka isporuče neke nove uslove, dodao je.

Dodik je zahvalio Mađarskoj na naporima koje ulaže da poboljša šanse BiH za evropski put. Naveo je i da cijeni ulogu premijera Mađarske Viktora Orbana u mirovnim inicijativima.

- Mi delimo te vrijednosti kao univerzalne, da zemlja treba da se razvija u okviru svoje demokratije i bira svoje predstavnike, a ne da budu podaničke države koje će biti nestabilne, zaključio je Dodik

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 20:52