/ - ФОТО: UNSPLASH
24/01/2022 u 08:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шпанија пооштрава регулативу за оглашавање криптовалута

Оглашавање нерегулисаних криптовалута, попут биткоина, нагло је порасло, углавном због онлајн инфлуенсера, што је привукло пажњу регулаторних тијела широм свијета

Шпанија ће пооштрити правила о оглашавању криптовалута, јер жели да обезбиједи да улагачи буду свјесни ризика повезаних с криптовалутама, објавио је државни регулатор берзе.

Нова правила ступају на снагу у фебруару, преноси СЕЕбиз.

Оглашавање нерегулисаних криптовалута, попут биткоина, нагло је порасло, углавном због онлајн инфлуенсера, што је привукло пажњу регулаторних тијела широм свијета. Према новим правилима, која ће ступити на снагу у Шпанији сљедећег мјесеца, огласи за криптовалуте мораће бити "јасни, уравнотежени, непристрани и не обмањујући", навели су из владине агенције ЦНМВ, задужене за регулисање тржишта дионица.

Огласи ће такође морати да садрже информације о ризику на истакнутом мјесту. Међутим, даваоци крипто услуга мораће да обавијесте регулатора најмање десет дана унапријед о свим огласима усмјереним на најмање 100 хиљада људи.

Та правила ће се примјењивати на промотивне активности и оглашавање у туђе име, као што то чине утицајни људи.

У новембру се регулатор обрушио на шпанску фудбалску звијезду Андреса Иниесту након што је промовисао криптовалуте на својим друштвеним мрежама. У тwеету, ЦНМВ је одговорио да би се требало информисати о криптовалутама прије него што се уложи у њих или их препоручи другима.

Кина је у септембру одлучила да пооштрити своје пословање с криптовалутама, прогласивши такве трансакције незаконитима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:18