Ilustracija zastava Moldavije / - SHUTTERSTOCK
21/10/2024 u 20:42 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tanka većina na referendumu u Moldaviji, ipak, za EU

Većina od 50,17 odsto glasala je "Da" na ključnom referendumu u Moldaviji o pridruživanju Evropskoj uniji, pokazuju skoro konačni rezultati u ponedeljak, nakon što je predsjednica Maja Sandu rekla da je glasanje u nedelju bilo poremećeno spoljnim miješanjem "bez presedana".

Tesan ishod – sa manje od 1,5 odsto glasačkih listića koja još treba da se prebroje – daleko je od snažnog odobravanja prevropskog puta koji je Sandu slijedila četiri godine na čelu male bivše sovjetske republike rastrzane između Rusije i Zapada.

Predsjednički izbori, koji su održani istovremeno, donijeli su Maji Sandu 42 odsto glasova, dok je njen glavni rival, bivši generalni tužilac Aleksandar Stojanoglo osvojio 26 odsto, što ih vodi u drugi krug glasanja 3. novembra.

Izbori, održani nakon niza navoda o miješanju u izbore, viđeno je kao test posvećenosti te nacije jugoistočne Evrope želji da se pridruži Evropskoj uniji i zauvek izađe iz orbite Moskve.

Moldavija ne želi u EU: Maja Sandu vodi na predsjedničkim izborima, drugi krug 3. novembra

Tijesan referendumski rezultat stavlja Sandu u slabiju poziciju pred ulazak u drugi krug, nakon njenih zalaganja za integraciju u EU.

Stojanoglo je rekao da će, ako dođe na vlast, razviti "uravnoteženu" spoljnu politiku koja uključuje veze sa EU, Rusijom, Sjedinjenim Državama i Kinom. On je bojkotovao referendum u nedelju, nazvavši ga varkom osmišljenom da se pojača pozicija Sandu na izborima.

U ranim satima u ponedeljak, Sandu se obratila građanima Moldavije, rekavši da postoje "jasni dokazi" da su kriminalne grupe koje rade zajedno sa "stranim silama neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima" pokušale da kupe 300.000 glasova.

Ona je rekla da je to "prevara bez presedana".

-Kriminalne grupe... napale su našu zemlju desetinama miliona eura, lažima i propagandom, koristeći najsramotnija sredstva da naše građane i našu naciju drže zarobljenim u neizvjesnosti i nestabilnosti - rekla je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 20:47