/ Shutterstock
22/08/2024 u 07:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U EU u toku raspava o mjerama protiv Prištine

Evropska unija saopštila je da Savjet nastavlja raspravu o izvještaju visokog predstavnika Žozepa Borelja o ukidanju mjera protiv Kosova i Metohije, nametnutih prije više od godinu dana, prenosi RTV 21.

Što se tiče mogućnosti proširenja ovih mjera, kako je EU nedavno upozorila vlasti u Prištini, portparol EU Peter Stano je istakao da EU i dalje traži od nadležnih da se KiM uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih koraka koji bi mogli dodatno da povećaju tenzije.  

- Diskusije zemalja članica EU u Savjetu o izvještaju visokog predstavnika, o ispunjavanju zahtjeva EU sa Kosova, se nastavljaju. Oni su interni i povjerljivi. EU i njene države članice nastavljaju da pozivaju kosovske vlasti da se uzdrže od jednostranih i nekoordinisanih koraka zbog kojih bi mogle dodatno da eskaliraju tenzije, a očekujemo da se Kosovo pozabavi i riješi otvorena pitanja u dijalogu pod posredstvom EU - rekao je Stano za RTV 21.

Mjere protiv Prištine uvedene su zbog tenzija na sjeveru Kosova i Metohije, nakon što su na lokalnim izborima na sjeveru KiM izabrani albanski gradonačelnici u četiri opštine i smešteni u kancelarije uz podršku tzv. kosovske policije.

Stano: Borelj nije poslao izvještaj o ukidanju mjera Kosovu zbog eskalacije na sjeveru

Izbore održane u aprilu prošle godine u četiri opštine sa srpskom većinom, Srbi su bojkotovali zbog toga što su ih smatrali nelegitimnim i nedemokratskim,  zbog stalnih upada specijalnih jedinica na sjever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 09:31